heeeelp
miszczu: W równoległoboku ABCD o bokach długości 10 i 6 cm poprowadzono prostą EF, która wyznacza
równoległobok EBCF podobny do równoległoboku ABCD. Oblicz obwód równoległoboku EBCF
25 sie 13:46
pigor: ... , np. tak : z warunków zadania niech
|EB|=|FC|=x <10 ⇒
Ob.EBCF=2x+2*6=
2(x+6)= ? − szukany obwód,
więc z podobieństwa równoległoboków ABCD ∼ EBCF np. :
6x = 106 ⇒ 10x = 36 ⇔ x=3,6 ⇒
Ob.EBCF= 2*9,6=
19,2 cm.

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
25 sie 14:41
miszczu: dzięki, to takie proste o.O coś mnie zamuliło chwilowo
25 sie 16:06