Wykaz ze
5-latek: Wykaz ze dla dowolnych a i b ∊R sa spelnione nierownosci
a) a
2+b
2>=2ab z ta sobie poradze
Tutaj widze ze mam srednia arytmetyczna <= od sredniej kwadratowej ale nie moge przeciez
odrazu tak napisac No chyba ze moge?
Jednak chcialbym to udowowdnic bez srednich
Wiem ze jest taka wlasnosc wartosci bezwzglednej |a+b|<=|a|+|b|
Tutaj teraz komentarz |a| i |b| jest zawsze dodatnia wiec mozemy zapisac
Czy mozna bylo od razu napisac ze |a+b| jest zawsze dodatnia wobec tego |a+b|=a+b?
Mozemy teraz obie strony nierownosci podniesc do potegi drugiej
| a2+2ab+b2 | | a2+b2 | |
| <= |
| /*(4) |
| 4 | | 2 | |
a
2+2ab+b
2<=2a
2+2b
2 wtw
a
2−2a
2+2ab+b
2−2b
2<=0 wtw
−a
2+2ab−b
2<=0 /*(−)
a
2−2ab+b
2>=0 wtw
(a−b)
2>=0 j.b.p.
Uzasadnienie : Wykonujac ciag rownowaznych przeksztalcen doszsedlem do nierownosci prawdziwej
co oznacza ze nierownosc wyjsciowa takze jest prawdziwa
25 sie 20:11
Lukas:
Ale nie wiesz czy wyrażenie |a+b| będzie dodatnie ?
Moim zdaniem na dwa przypadki
25 sie 20:21
Eta:
|a+b|=
√(a+b)2
................... dokończ
25 sie 20:27
Lukas:
Albo jeszcze inny pomysł:
√(a+b)2=
√a2+b2 /
2
|a+b|=a
2+b
2 /
2
a
2+2ab+b
2=a
4+2a
2b
2+b
4
(a+b)
2−(a
2+b
2)
2≤0
Jak gadam głupoty to niech ktoś to usunie i tyle.
25 sie 20:28
jakubs: Lukas po prawej stronie 2 jest pod pierwiastkiem, wiec najpierw podnieść do kwadratu
25 sie 20:30
Eta:
25 sie 20:33
Lukas:
Podniosłem przecież ?
25 sie 20:38
pigor: ... , może wystarczy np. tak : ponieważ
|a+b| ≤ |a|+|b| i średnia ar. ≤ średnia kw.,
| | |a+b| | | |a|+|b| | | |a|2+|b|2 | | a2+b2 | |
więc |
| ≤ |
| ≤ √ |
| = √ |
| . . |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
25 sie 20:39
zombi: 5−latek teraz udowodnij te nierówność w wykorzystaniem nierówności między średnimi.
Podpowiedź: nierówność miedzy śr kwadrat >= śr aryt
25 sie 20:40
zombi: ehh pigor popsuł
25 sie 20:40
jakubs: Masz taką sytuacje:
A Ty mnożysz przez dwa i otrzymujesz
√a≤
√b
25 sie 20:41
5-latek: Alez oczywiscie ze tak bo przeciez |x|=
√x2
Dopiero stawiam w tym 1 kroki wiec jeszcze nie zauwazam tak oczywistych rzeczy .
Jeszcze raz dziekuje
25 sie 20:47
Lukas:
dobra nie zauważyłem..
25 sie 20:49