25 sie 16:54
jakubs: #06 Załącznik niedostępny.
Prawdopodobnie to żądanie nie pochodzi z poprawnie zalogowanego konta pocztowego.
25 sie 16:57
25 sie 17:01
Janek191:
C. 16 π
25 sie 17:03
Janek191:
I CB I = 8√2 , więc I AB I = I CB I*√2 = 16
r = 16 : 2 = 8
L = 2π r = 2π*8 = 16 π
25 sie 17:04
Mila:
arko, kąt wpisany oparty na średnicy jest kątem prostym, masz tam Δprostokątny
równoramienny.
( połowa kwadratu)
Możesz obliczyć średnicę ze wzoru, jak pokazał Janek, albo z tw. Pitagorasa.
Zrób tak, bo zauważyłam, że masz z tym problem, a to należy na maturę umieć.
25 sie 17:24
25 sie 17:57
Mila:

1) obliczamy AB z tw. Pitagorasa
|CB|=8
√2=a
AB jest przeciwprostokątną.
|AB|
2=a
2+a
2
|AB|
2=(8
√2)
2+(8
√2)
2
|AB|
2=64*2+64*2
|AB|
2=128+128=256
|AB|=
√256
|AB|=16
R=8
L=2π*R długość okręgu
L=2π*8=16π
2) ze wzoru na przekątną kwadratu
d=a
√2
|AB|=d=8
√2*
√2=8*2=16
Dalej tak samo.
25 sie 18:11