zbiór
Blue: Równanie x
2−ax+b = 0 ma dwa pierwiastki niezerowe x
1 i x
2 takie, że
| | 1 | | 1 | |
|
| + |
| >0. Współczynniki a i b spełniają warunek: |
| | x1 | | x2 | |
A. a>0, b>0
B. a<0, b<0
C. ab>0
D. ab<0
W odp. mam C. Jednak moim zdaniem A też pasuje. Wiadomo, że jak a jest prawdziwe to tym samym C
jest prawdziwe, ale nie rozumiem tego , bo zgodnie z tym, to x
1*x
2>0 i x
1+x
2>0...
Skoro współczynnik przy x
2 wynosi 1, to zarówno b >0 i a>0 czyż nie?
25 sie 13:09
52: Zarówno odp.A jak i odp.B są prawidłowe...
ale tylko odp.C jest prawidłowa dla każdego przypadku liczb(tak bym to ujął)
| | 1 | | 1 | | −b | |
Z wzorów Viete'a |
| + |
| = |
| dla ax2+bx+c=0, |
| | x1 | | x2 | | c | |
| | 1 | | 1 | | a | |
więc dla x2−ax+b=0 |
| + |
| = |
| |
| | x1 | | x2 | | b | |
odp.A Sprawdźmy np. a=2 b=4
odp.B Sprawdźmy np. a=−2 b=−4
odp.C Sprawdźmy ab>0 , gdzie a,b mają takie same znaki,
czyli a,b dodatnie lub a,b ujemne
Sprawdzając wcześniejsze odpowiedzi wiemy że ten warunek zachodzi
Blue rozumiesz co napisałem ? Bo ja zbytnio tłumaczyć nie umiem, ale myślę że powinnaś
zrozumieć o co chodzi...
25 sie 13:33
Piotr 10: A deltę liczyliście ?
25 sie 13:35
52: Nie liczyłem.
25 sie 13:36
pigor: ..., tu zakładają z góry, że równanie ma dwa pierwiastki,
(współczynnik przy x
2 jest 1), a będą one niezerowe i takie, że
| | 1 | | 1 | | x2+x1 | | a | |
|
| + |
| = |
| = |
| >0 ⇔ ab>0i b≠0 ⇔ |
| | x1 | | x2 | | x1x2 | | b | |
⇔ (a>0 i b>0)
v (a<0 i b<0) − a i b
jednakowych znaków. .
25 sie 13:40
Blue: Już czaje

Bo przecież ja nie uwzględniłam tego, że jak x
1*x
2<0 i x
1+x
2<0, to
x
1*x
2*(x
1+x
2)>0 ^^
25 sie 14:22
Blue: Czyli odp C jest dobra
25 sie 14:23