aa
Hugo: przykladowa funkcja
chodzi mi nie tyle co o rozwiązywanie to co w poszczególnych krokach trzeba zrobić, w jakiej
kolejności rozpisywać kolejne etapy tego by móc naszkicować, z pewnością f wyjściową bedzie
ale co dalej

prosze o rozwiązanie
25 sie 08:39
Marek: później w takiej kolejności jak byś wykonywał normalne działania.
1. przy x jest +1, więc przesuwamy o wektor [−1,0]
2. wartość bezwzględna na x więc na wykresie to co po prawej odbijamy na lewo
3. wartość bezwzględna na całej funkcji, więc to z dołu leci na górę
4. po wszystkim jest +2, czyli przesuwamy o wektor [0,2]
25 sie 08:46
Hugo: dzięuje
25 sie 10:26
Godzio: Marek trochę się pomylił,
| | 3 | | 3 | |
Zacznijmy od tego, że | |
| | = |
| więc ta zewnętrzna wartość bezwzględna |
| | |x + 1| | | |x + 1| | |
nic nie robi.
| 3 | | 3 | | 3 | |
| ⇒ |
| ⇒ |
| + 2 |
| x | | |x| | | |x + 1| | |
Wartość bezwzględna na x ⇒ przesunięcie o wektor [−1,2]
Gdzie jest błąd? Trzeba zamienić 1 z 2, najpierw wartość bezwzględna potem przesunięcie o
wektor. Dlaczego? Ano..
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| ⇒ |
| ⇒ |
| ⇒ | |
| | ⇒ | |
| | + 2 |
| x | | x + 1 | | |x| + 1 | | |x| + 1 | | |x| + 1 | |
A to nie jest nasza funkcja.
25 sie 11:55
Mila:
Można tak:
| | 3 | | 3 | | 3 | |
1) y= |
| →T[−1,0]→g(x)= |
| →SOX dla y<0→h(x)=| |
| |→ |
| | x | | x+1 | | x+1 | |
albo
2) Skrótowo wg przepisu
Godzia, tylko raz przesunięcie o wektor [−1,2]
25 sie 16:35
Mila:
Hugo, Narysować po kolei?
25 sie 16:36