Obliczanie długości odcinka zaznaczonego na rysunku
arko: Jak obliczyć długość odcinka zaznaczonego na rysunku?
http://s24.postimg.org/tjhp48fpx/image.jpg
Pewnie trzeba zastosować tw.
Pitagorasa, ale w jaki sposób to nie wiem
25 sie 12:50
25 sie 12:52
arko: chodzi ci o to twierdzenie trzecie o siecznej i stycznej tak?
ALe nie da sie zrobić tego zadania w taki sposób
Podstawiając do wzoru, czyli Pc
2 = PA * PB
wychodzi mi 4
2 = a*x czyli 16=ax

/ Przecież tak nie może być
25 sie 13:20
ICSP: x = a + 2r = a + 6
(a+6)*a = 16
25 sie 13:23
Marek: a po co takie armaty wyciągać?
Tam jest trójkąt prostokątny o bokach długości r, 4, r+a. Dla r=3 mamy 3,4, 3+a. I teraz
Pitagorasem. Wychodzi najprostsza trójka pitagorejska 3,4,5.
Na podstawie nie obowiązuje tw. o stycznej i siecznej.
25 sie 13:48
arko: Nie rozumiem
r=3
a = 3+a
jeden z boków to to 4
no i jak mam zastosować tego pitagorasa?
25 sie 14:18
Marek: połącz środek okręgu z punktem styczności to wyjdzie trójkąt prostokątny
25 sie 15:08
arko: ok, ale nie wiem jak to obliczyć
z pitagorasa wychodzi mi takie coś
(3+a)2 + x2 =42
chyba nie moge tego liczyć mając dwie niewiadome, bo mi nie wyjdzie
25 sie 15:15
Marek: tam nie wstawiasz x tylko r. Ta druga przyprostokątna to tez jest promień.
Z dwoma na pewno nie wyjdzie. Jak podstawisz x=3 to co innego
25 sie 15:32
arko: kurde no, co robie źle, że mi nie wychodzi
32 + (3+a)2 = 42
9 + 9+a2 = 16
18 + a2 = 16
a2 = 16−18
a2 = −2
Przecież nie może mi wyjść na minusie, więc co jest nie tak?
25 sie 16:27
Hajtowy:
Ile to jest (a+3)
2 ?

9 + a
2 + 2a+9 = 16
a
2+2a−5=0
Δ=4+20=24
√Δ=2
√6
a
1=
a
2=
25 sie 16:31
Mila:
1) Z tw. Pitagorasa:
(a+3)2=32+42
(a+3)2=25, a>0⇔
a+3=5
a=2
2) Z tw. o stycznej i siecznej
42= a*(a+6) ⇔
16=a*(a+6)
odgadujesz , sugerując się odpowiedziami.
Liczba 2 spełnia równanie.
==============
25 sie 16:47
arko: Mila, a dlaczego w tym pierwszym sposobie nie nie podniesłaś (a+3) do kwadratu?
25 sie 18:06
jakubs: Jak podniesiesz do kwadratu to otrzymasz:
a
2+6a+9=25
a
2+6a−16=0
Po rozwiązaniu równania kwadratowego
a=−8 lub a=2
−8 odpada, bo długość nie może być liczbą ujemną
Mila spierwiastkowała obie strony równania, aby ominąć zbędne liczenie delty
25 sie 18:12
Mila:
(a+3)2=25
(a+3)2=52 pierwiastkuję ,
a+3=5
25 sie 18:12