granica funkcji
john2: granica funkcji
| | 2x − 1 | | 2 − 1 | | 1 | |
limx−>1 |
| = [ |
| ] = [ |
| ] = ±∞ |
| | x − 1 | | 1 − 1 | | 0 | |
| | 2x − 1 | |
limx−>1− |
| = −∞ |
| | x − 1 | |
| | 2x − 1 | |
limx−>1+ |
| = ∞ |
| | x − 1 | |
Pytanie 1: czy to ma tak wyglądać?
Pytanie 2: czy da się powiedzieć, nie patrząc na wykres, że granica to −
∞ jest przy x−>1
−, zaś
przy x−>1
+ granicą jest
∞ ?
25 sie 16:48
jakubs: Dobrze
Jak podstawiasz 1+ albo 1− to z obliczeń wychodzi +∞ albo −∞.
25 sie 16:52
jakubs: Dobrze
Jak podstawiasz 1+ albo 1− to z obliczeń wychodzi +∞ albo −∞.
25 sie 16:52
john2: może to głupio zabrzmieć, ale jak podstawić np. 1
− ?
| | 2x−1 | | 2 * 1− − 1 | |
limx−>1− |
| = [ |
| ] co teraz? |
| | x−1 | | 1−−1 | |
25 sie 17:00
25 sie 17:10
Mila:
Jeśli masz x−1 i x→1− to podstawiaj sobie w pamięci liczbę nieco mniejszą od 1, ja podstawiam
0,9
wtedy mam 0,9−1=−0,1 co oznaczam 0−, bo przecież mam podstawić coś takiego 0,99999999...
To tak na chłopski rozum, ale działa.
Wtedy masz to, co 17:10 napisał jakubs
25 sie 17:18
john2: jeszcze taka prośba, czy to robię dobrze:
| | x−4 | | 2 | |
limx−>2 |
| = [ |
| ] = ±∞ |
| | x−2 | | 0 | |
| | x−4 | | 2− − 4 | | −2 | |
limx−>2− |
| = [ |
| ] = [ |
| ] = ∞ |
| | x−2 | | 2− − 2 | | 0− | |
| | x−4 | | 2+ − 4 | | −2 | |
limx−>2+ |
| = [ |
| ] = [ |
| ] = −∞ |
| | x−2 | | 2+ − 2 | | 0+ | |
25 sie 17:18
jakubs: Dobrze
25 sie 17:20
Piotr 10: Ale trzeba dodać, że granica funkcji nie istnieje
25 sie 17:23
john2: Ok. Dziękuję Wam.
25 sie 17:24