Poprawka matury!!!
arko: Jutro mam mature poprawkową z matmy, niby sie uczyłem, ale nie wiem czy skutecznie, najgorzej
jestz planimetrią. Może jakieś wskazówki?
ps: Nie rozumiem wyznaczania "A" w prawdopodobieństwie. Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć, na
przykładzie zadania z ostatniej matury?
"Ze zbioru liczb {1,2,3,4 ,5,6,7,8) losujemy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia A , polegającego na wylosowaniu liczb, z których pierwsza jest
większa od drugiej o 4 lub 6. "
25 sie 12:34
25 sie 13:01
arko: a jak sie rozpisuje te wszystkie pary (1,1) (1,2) itd ? Czym jest pierwsza liczba w nawiasie, a
czym druga?
25 sie 13:25
Piotr 10: Nie rozumiem zbytnio. Możesz konkretniej

?
25 sie 13:33
25 sie 14:20
Piotr 10: Czym jest cały nawias?
Nie myl tego z punktem, czyli z iksem(x) i y.
Tutaj chodzi o zapis tylko:
(5 ; 1) − Oznacza to, że pierwszą wylosowaną liczbą ze zbioru {1;2;3;4;5;6;7;8;} jest liczba 5.
Zaś drugą wylosowaną liczbą ze zbioru {1;2;3;4;5;6;7;8;} jest liczba 1
25 sie 14:25
arko: Potrzebuje wytłumaczenia od podstaw, bo inaczej nie zrozumiem
mam takie coś
(1,1)(1,2)(1,3)(1,4)(1,5)(1,6)(1,8)
(2,1)(2,2)(2,3)(2,4)(2,5)(2,6)(2,7)(2,8)
pierwsze liczby w nawiasach to liczba w pierwszym rzucie, a druga liczba w nawiasach to drugi
rzut?
25 sie 18:10
PW: No tak, a par takich jest
(są to dwuelementowe wariacje z powtórzeniami ze zbioru 8−elementowego). Wystarczy to napisać
słowami (jest ich zbyt dużo, żeby je wszystkie wypisywać). Wypisać tylko
A = {(5,1), (7,1) ....}
− tu wypadałoby wypisać wszystkie, żeby to policzyć.
25 sie 18:49
PW: Paskudnie się pomyliłem, wzór na liczbę wariacji z powtórzeniami jest oczywiście inny!
82 = 64,
przepraszam. Są dwa miejsca, na każdym może być jedna z 8 liczb, stąd 8•8 = 64.
25 sie 18:54