Zadanka
Blue: Dodaję ostatnie dwa zadania, z którymi mam problem (od razu zaznaczam, że jeszcze nie
przerabiałam logarytmów na rozszerzeniu, więc może dlatego ich nie umiem rozwiązać ; p)
| | 6 | |
zad.1 Nierówność |
| <6x można przekształcić równoważnie do postaci: |
| | x2+4 | |
A. x
2 +1 >0
B. x
2+1 <0
C. x
2−1<0
D. x
2−1>0
zad.2 Zbiorem rozwiązań nierówności log
5(2x−1) ≤2 jest:
C. (−∞,13>
Bardzo proszę o pomoc z tymi zadankami
25 sie 16:07
wmboczek: 2D. log5(2x−1)≤log525 2x−1≤25 oraz D:2x−1>0
1. nie rozumiem polecenia?
25 sie 17:04
Janek191:
z.2
log5 ( 2 x − 1) ≤ 2 ; 2 x − 1 > 0 ⇔ x > 12
log5 ( 2 x − 1) ≤ log5 52
2 x − 1 ≤ 25
2x ≤ 26
x ≤ 13
Odp. x ∊ ( 12 ; 13 >
====================
25 sie 17:14
PW: Treść zadania 1. zakręcona jak słoik. Rozumiem, że autor oznaczył:
wtedy
i z defnicji logarytmu
412x = 6,
skąd po podniesieniu stronami do potęgi x i skorzystaniu po lewej z twierdzenia i potędze
potęgi
412 =6x
6
x = 2.
Podstawienie tego do badanej nierówności daje
czyli poprawna jest odpowiedź A.
Prawdę mówiąc wątpię w sens takich zadań.
25 sie 18:35
Blue: Co do tego pierwszego zadania, to sorki, że oznaczyłam to 6
x przez x xp to niech to będzie
powiedzmy 6
a, bo po prostu jak próbowałam to zrobić tak normalnie tutaj na forum, to głupio
wyglądał ten logarytm w potędze i nie dało się za bardzo tego odczytać xp
Tak więc sorki zapiszę to powiedzmy tak:
25 sie 22:18
Blue: PW Mógłbyś jeszcze raz wytłumaczyć mi to drugie

Nie za bardzo rozumiem, jak doszedłeś do tej
dwójki na końcu...
25 sie 22:25
Mila:
| | log6(36) | | log6(62) | |
log4(36)= |
| = |
| = |
| | log6(4) | | log6(4) | |
6
log6(4)2=6
log6(√4)=6
log6(2)=2
aloga(b)=b
6<2*(x
2+4) /:2
x
2+4>3 /−3
x
2+1>0
======
25 sie 23:51
Blue: Mila mogłabyś napisać, co tam jest napisane w wykładniku , bo nie widzę tego wyraźnie
26 sie 01:12
Eta:
@
Blue
| | 1 | | 2 | |
a= |
| = log364= log62 (22)= |
| *log62= log62 |
| | log436 | | 2 | |
6
a= 6
log62= 2
i masz nierówność
| 6 | |
| <2 .......... ( dalej jak podała Mila |
| x2+4 | |
26 sie 01:25
26 sie 01:33
Eta:
Blue żyjesz?
Ja się tu produkuję, a Ty ..... milczysz ( a może już zasnęłaś?
26 sie 01:36
Kacper: O tej godzinie?
26 sie 08:28
bezendu:
Kacper możesz wejść na gadu ?
26 sie 08:40
PW: Blue zeszła z boiska przed drugą − dostała czerwoną kartkę za zmianę treści zadania po
rozwiązaniu.
26 sie 11:15
Blue: Eta, nie znałam tego wzoru... Chyba nie ma go w karcie, prawda


Tak, przepraszam, że się nie
odzywałam, ale poszłam spać
26 sie 12:48
Kacper: Tego wzoru nie ma, ale bardzo łatwo go wyprowadzić

Bez sensu uczyć się go na pamięć
26 sie 12:52
Blue: Czyli mówicie, że inaczej nie da się tego obliczyć? Jak już ktoś nie pamięta tego wzoru to nic
się nie zrobi?
26 sie 12:57
Blue: Taaak wyprowadzić, heh , wątpię, żebym wpadła na to , zeby go wyprowadzić, skoro bym go
zapomniała xD
26 sie 12:58
Kacper: Oczywiście, że się da

Wzór na zamianę podstaw logarytmu.
| | 1 | | log64 | | log64 | |
a= |
| =log364= |
| = |
| =log 62  |
| | log436 | | log636 | | 2 | |
26 sie 13:06
Blue: Kacper już rozumiem! Dzięki
26 sie 14:32
daras: wszystko da się wyprowadzić
26 sie 17:42