zabawa zworami skróconego mnożenia
Marek: rozłóż na czynniki a8+b8
Wszystkie sumy nieparzystych potęg jest łatwo rozłożyć. A co z parzystymi?
a4+b4 = (a2+b2−√2ab)(a2+b2+√2ab) ...to standard
a6+b6 = (a2+ab2)(a4−a2b2+b4)
i w ten sposób będą działać wszystkie parzyste potęgi różne od n=2k. Można wyłączyć przed
nawias a2+b2, później a4+b4, itp .np.
a10 + b10 = (a2+b2) (a8−a6 b2+a4 b4−a2 b6+b8) ....(ewentualnie powstaje pytanie
jak bardziej rozłożyć drugi nawias, żeby mieć max drugie potęgi)
Natomiast przy n=2k to nie działa
Gdyby polecieć wzorami skróconego mnożenia, to wychodzi:
a8+b8 = (a4+b4−√2a2b2)(a4+b4+√2a2b2)
Pozbywając sie na siłę wyższych potęg w nawiasach wychodzi ładne poparaństwo
a8+b8 = (a2+b2 ♥√2♥√2ab) (...) (...) (...)
gdzie ♥ zastępuje wszystkie możliwe kombinacje plusów i minusów w nawiasach.
Prawdopodobnie przy kolejnych potęgach 16, 32, 64,... działałoby to na podobnej zasadzie.
Nawiasów i serduszek byłoby po 2(k−1)
Ale to tak na siłę. Da się jakoś inaczej?
Wolfram alpha rozkłada wszystkie takie sumy an+bn, poza n=2k, k∊N. W tych przypadkach podaje
tylko zespolone pierwiastki.
25 sie 08:27
Hugo: 
1pomysł
a
8 + b
8 = (2a
8 − a
8) + (2b
8 − b
8)======> (a+b)(a−b) = a
2 − b
2
2pomysł
a
8 + b
8 = (a
4 + b
4 )
2 − 2a
4b
4
nie jestem ekspertem

ja ci proponuje w googla wpisać przykładowe zadania i moze Cię tu do
tej strony do jakiejs odprowadzi i zobaczysz na przykladzie
25 sie 08:50
Marek: ale to zadanie sam sobie wymyśliłem
25 sie 08:50
Marek: 1 pomysł zupełnie chybiony, bo nie dostaniemy różnicy kwadratów.
2 pomysł rozpisałem do końca i to jest ten na siłę.
25 sie 08:52
Hugo: zrób sb przyklad extra i wyznacz pochodną
25 sie 08:53
wmboczek: to może iloczyn 4 nawiasów postaci (a
2+xab+b
2)
i rozpisać układ równań na współczynniki x,y,z,s ?
lużny strzał bo nie chce mi się rozpisywać czy coś z tego wyjdzie
25 sie 13:55
Marek: luźny strzał już został wyliczony na początku

x,y,z,s = +/−
√2+/−√2
+/− tam zastąpiłem serduszkiem
25 sie 14:04
zombi: (a4+b4)2 − 2a4b4 = [a4+b4−√2a2b2] [a4+b4+√2a2b2] =
[(a2+b2)2−2a2b2−√2a2b2] [(a2+b2)2−2a2b2+√2a2b2]
itd itd to jest jedyny możliwy bez zespolonych
25 sie 14:11
Marek: ± fajnie dopiero teraz odkryłem, że ten znak tu jest

Wydaje mi sie teraz, że nie ma prostszego sposobu na rozkład.
Analogicznie
a
16+b
16 = ( a
2 + b
2 ±
√2±√2±√2ab) .... i jeszcze 7 takich nawiasów każdy z inna
kombinacja + i −.
czyli w przypadku rozkładu a
n+b
n, gdzie n jest potęga 2 (n=2
k, k∊N), zawsze zostaniemy
rozkład w postaci 2
k−1 nawiasów, gdzie w każdym będzie
(a
2+b
2 ±p{2±
√2±...±√2ab) (oczywiście tam są pierwiastki pod pierwiastkami pod
pierwiastkami...)
gdzie tych pierwiastków,dwójek i ± będzie k−1.
25 sie 14:20
Marek: zombi oba te duże nawiasy jeszcze można dalej rozłożyć

W moim poprzednim poście w 4 linijce oczywiście chodziło mi o a
16+b
16
25 sie 14:23
AS:
an − bn dzieli się przez (a − b) przy każdym n
an + bn nie dzieli się przez (a − b) przy każdym n
an + bn dzieli się przez (a + b) przy n nieparzystym
an − bn dzieli się przez (a − b) przy n parzystym
25 sie 16:43