matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 20.3.2020
Zadania
Odp.
66
matura:
Liczby m i n są pierwiastkami równania x
2
−40x+8=0
13
Kamcia:
:::rysunek::: W trójkącie ABC na przedłużeniach boków AB i BC zaznaczono punkty odpowiednio K i L w ten
16
Maturzysta, który nie zda:
Mam problem z tym zadaniem. Który to jest kąt? Zadanie ze zbioru, wymagany rysunek
5
Kasia:
Witam, mam problem z rozwiązaniem równania kwadratowego
0
Elena:
Wskazać możliwie największy przedział na którym istnieje rozwiązanie zagadanienia: y'=2y
2
− t
1
loloasf:
Dana jest funkcja f(x) =−x
2
−3x.Wartość tej funkcji w punkcie x=−
√
5
−1 jest równa
6
lulz:
Szybkie pytanie czy da się wyznaczyć współrzędne punktu należącego do danego okręgu? Z prostą działa to łatwo np mamy prostą k: y=x+1 więc punkt do niej należący będzie miał
6
loloasf:
Jeśli przybliżymy liczbę
7
9
z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku, to błąd względny: tego przybliżenia będzie równy. Zapisz obliczenia
3
lost3:
Proszę o pomoc z zadaniem : Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 16√3, a pole jego powierzchni 136√3. Oblicz długość wszystkich jego krawędzi.
21
Nika:
:::rysunek::: Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta α ( α zaznaczyłam jako czerwone a, bo niestety
10
marta :
Witam
18
salamandra:
Wysokością nie będzie po prostu połowa krawędzi
1
loloasf:
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)={ x
2
−4 dla x∊(−
∞
,3) −2x+6 dla x∊<3,
∞
) Funkcja rośnie, w przedziale
6
loloasf:
tylko dodatnie wartości przyjmuje dla każdej liczby x wyrażenie: A) (x+9)
2
B). x
3
+9 C.) x
2
+9 D)(x+9)
4
1
loloasf:
zbiorem rozwiązań nierówności x
2
<3x jest
5
qwerty:
y'−3y=3e
x
+4
1
lolo:
f(x)=−4x+c+2 miejscem zerowym funkcji jest (−3) to c=?
16
Patryk:
Wyznacz x dla których ciąg jest zbieżny: 1, x, x
2
, x
3
....
16
Patryk:
:::rysunek::: Mam do policzenia dwusieczną trójkąta prostokątnego o bokach 3,4,5. Dwusieczna pada na bok o
24
ania:
Dwusieczne czworokąta ABCD wpisanego w okrąg przecinają się w czterech różnych punktach: P ,Q ,R,S (zobacz rysunek).
5
volt:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość ściany bocznej, prostopadła do krawędzi podstawy, ma długość 5. Krawędź boczna ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45°.
6
Lewa:
Sukienka kosztowała w sklepie 301 zł. Po pewnym czasie właściciel, niezadowolony z wielkości sprzedaży, zdecydował się przeprowadzić akcję promocyjną. Cenę obniżono i okazało się, że
4
Alicja:
Rozwiaz rownanie:
21
Patryk:
Cześć, Mógłby mi ktoś wytłumaczyć kiedy w kombinatoryce dzielimy symbol Newtona przez ilość
4
Losowy Ziomek:
Z wyspy A na wyspę B można dojechać jednym z 3 mostów, a z wyspy B na wyspę C − jednym z 2 mostów. Na każdym z mostów może pojawić się zator z prawdopodobieństwem 10%. Jakie jest
7
ChcePomocy:
Podstawą stożka jest koło o polu 12π cm2. Pole powierzchni bocznej jest 2 razy większe od pola podstawy. Oblicz sinus kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy.
1
pomoc:
Podstawą stożka jest koło o polu 12π cm2. Pole powierzchni bocznej jest 2 razy większe od pola podstawy. Oblicz sinus kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy.
11
ratunku:
Jednym z rozwiązań równania x
2
–10x + c = 0 jest liczba 5 −
√
3
. Wyznacz współczynnik c i znajdź drugie rozwiązanie
5
ratunku:
Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Najdłuższy bok ma długość 10 cm.
10
załamany:
1
Udowodnij, że funkcja f(x)=4x
2
+
dla x>0, przyjmuje wartości niemniejsze od 3.
x
Moje pytanie brzmi: przekształcając to wyrażenie mogę pomnożyć przez x, czy muszę przez x
2
?
1
pomoc:
10
lily:
Ocenia sie ze w pewnej partii glazury jest 20% wadliwych plytek ceramicznych. Jakie jest prawdopodobienstwo, za partia 20% plytek zostanie zaakceptowana , jesli procedura kontrolna
6
Lewa:
:::rysunek::: W czworokącie wypukłym ABCD poprowadzono dwusieczne kątów wewnętrznych. Ich przecięcia
2
Pryk:
W równoległoboku ABCD dane są długości boków │AB│=12 i │BC│=8 . Kąt ABC ma miarę 45°. Wyznacz długości przekątnych tego równoległoboku.
10
Kamcia:
Uzasadnij, że dla dowolnych dodatnich liczb a i b zachodzi nierówność
a
5
3b
≥
−
3b
3
a+b
Proszę o pomoc
2
Karolcia01:
Długości trzech krawędzi prostopadłościanu wychodzących z tego samego wierzchołka tworzą ciąg geometryczny o sumie równej 14. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu,
1
ryjek:
W biegu przełajowym wystartowało 9 zawodników i każdy z nich ukończył bieg. Na ile sposobów mogli to zrobić, jeśli nie przyznano miejsc ex aequo?
2
maja:
Okrąg o środku S=(x
s
,y
s
) jest styczny do prostych 2x+y+10=0 i 2x+y−10=0 i przechodzi przez punkt A=(−3,0) .
1
pomocy000:
Zaznacz takie dokończenie zdania aby otrzymać zdanie prawdziwe.
4
urseq:
W prostopadłościanie ABCDA'B'C'D' punkty P , Q i R są środkami krawędzi, odpowiednio AB ,CC' i A'D' .
4
Filip:
Wykaż, że √6√2+9 + √9 − 6√2 = 2√2
3
Babadosek09:
Witam, czy ktoś mógłby wytłumaczyć, jak to zrobić?
4
Monique :
Liczba (3+2√5)
2
(2√5−3)
2
jest równa:
5
czarniecki:
Przekątna prostopadłościanu o długości d tworzy z odpowiednimi ścianami bocznymi kąty o miarach α i β . Wyznacz objętość tego prostopadłościanu. Nie mam pojęcia jak narysować te
9
123:
Dana jest funkcja f(x)=
3
4
x
4
+
7
3
x
3
−
27
2
x
2
− 63x + 4
3
Łukasz2247:
Cześć Wam mam problem z pewnym przekształceniem: 2x+2+xy+y=(2x+2)+(xy+y)=2(x+1)+y(x+1)=(x+1)(2+1)−nie rozumiem tego ostatniego
5
ankaa:
Rozwiąż równanie
10
Patryk:
W trapezie ABCD dwusieczna kąta przy wierzchołku B, przecina przekątną AC w punkcie P, a krótszą podstawę CD w punkcie
6
Staś:
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór (x,y) należy do R
2
:x>2 i ynależy<1,4> Nie mam pojęcia jak to zrobić proszę o pomoc
5
procenty:
Cena zestawu komputerowego bez podatku VAT wynosi 2800zł a) Ile zapłacimy za zestaw, jeżeli podatek VAT stanowi 23% ceny?
2
isabel:
Ile róznych liczb ośmiocyfrowych można utworzyć z cyfr 2,4,6,8 tak, aby w tej liczbie występowały trzy 4 i pięć 6
5
Mariusz:
geniuś miała być funkcja tworząca