Rozwiązanie równania
ratunku: Jednym z rozwiązań równania x2 –10x + c = 0 jest liczba 5 − √3 . Wyznacz współczynnik c i
znajdź drugie rozwiązanie
20 mar 16:53
wredulus_pospolitus:
no to podstaw x = 5 − √3 i sprawdź dla jakiego 'c' zachodzi równość
20 mar 16:54
ratunku: Podstawiam, ale robię coś źle, bo c powinno wyjść 22, a mi wychodzi kompletnie co innego
20 mar 17:11
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak robisz
20 mar 17:13
Eta:
x1=5−√3 , x2= 5+√3
c= x1*x2 =..... =22
20 mar 17:17
ratunku: podstawiam (5 −
√3)
2 − 10*(5−
√3) + c = 0
5
2 − 2*5*(−
√3) −50 + 10
√3 + c = 0
25 + 10
√3 − 50 + 10
√3 + c = 0
c = 25 + 10
√3
20 mar 17:33
załamany: źłe podnosisz do kwadratu
20 mar 17:35
wredulus_pospolitus:
błąd w pierwszym wzorze skróconego mnożenia
(a − b)2 = a2 − 2*a*b + b2
gdzie:
a = 5
b = √3
całkowicie niepotrzebnie znalazł się ten − przez pierwiastkiem
20 mar 17:35
Eta:
25−10√3+3−50+√3+c=0
c=.........
20 mar 17:35
Szkolniak: (5−√3)2=25−10√3+3
25−10√3+3−50+10√3+c=0 ⇒ c=22
20 mar 17:39
Eta:
Ojj chochlik się wkradł

( dobrze, że nie" korona")
25−10
√3+3−50+10
√3+c=0
c= 22
20 mar 17:39
ratunku: bardzo dziękuję, kompletnie zapomniałem policzyć b
2 we wzorze skróconego mnożenia

i
jeszcze niepotrzebny −
20 mar 17:43