Przebieg wielomianu
123: Dana jest funkcja f(x)= 34x4 + 73x3 − 272x2 − 63x + 4
Oblicz pochodną, znajdź miejsca zerowe pochodnej, zbuduj tabelkę przebiegu zmienności,
wyznacz przedziały monotoniczności oraz ekstrema funkcji wraz z ich wartościami.
20 mar 13:07
20 mar 13:08
Jerzy:
Potrafisz policzyć pochodną ?
20 mar 13:11
wredulus_pospolitus:
No to robisz przebieg zmienności funkcji ... w czym problem
20 mar 13:12
123: Pochodną obliczyłem
20 mar 13:16
janek191:
3 x
3 + 7 x
2 −27 x − 63 = 0
x = 3
Dokończ
20 mar 13:17
wredulus_pospolitus:
to pokaż co zrobiłeś/−aś ... a z czym KONKRETNIE masz problem
Bo jak na razie to wygląda tak:
"nie chce mi się tego zrobić −−− niech ktoś to za mnie zrobi −−− podaję treść zadania, w
punktach wypisuje co konkretnie trzeba zrobić"
20 mar 13:21
Jerzy:
Czy pochodna wyszła ci taka sama , jak 13:17 ?
20 mar 13:22
123: Tak
20 mar 13:27
Jerzy:
Tak czułem.Policz miejsca zerowe pochodnej.
20 mar 13:28