p
marta : Witam
czy moze ktos mi pomóz rozwiazac te zadania

?
1.oblicz pole powierzchni calkowitej ostroslupa prawidlowego czworokatnego o krawedzi
podstawy rownej 5cm i wysokosci sciany bocznej o 20% krótszej
2. oblicz pole powierzchni calkowitej ostroslupa o podstawie szesciokota foremnego o boku 6 cm
i wysokosci sciany bocznej 2 razy dluzszej
20 mar 20:58
wredulus_pospolitus:
(1)
h = 80%*a = 0.8*5 = 4
Do wzoru podstawiasz
20 mar 20:59
wredulus_pospolitus:
2) A w czym właściwie jest problem
20 mar 21:00
marta : czyli w 1 wyjdzie 65 cm
2.
a w drugim tez nie wiem jak zrobic
20 mar 21:08
wredulus_pospolitus:
(1) da
(2)
ale czego konkretnie nie wiesz

rysunek chociaż zrobiony
20 mar 21:11
marta : zrobiony . czy h=12cm Pc=216 i co dalej
20 mar 21:18
wredulus_pospolitus:
h ... czego
20 mar 21:22
wredulus_pospolitus:
sciany bocznej

Oczywiście
20 mar 21:23
marta : Pc=216 + 12
√21
3
2 +12
2=c
2
c
2=9+144=153
c=
√153
c=3
√17
czy tak dobrze
20 mar 21:34
wredulus_pospolitus:
co to jest c

I po co Ci jest 'c'
20 mar 21:36
marta : to jak zrobic to zadanie ?
20 mar 21:38