Prawdobopodobieństwo
Losowy Ziomek: Z wyspy A na wyspę B można dojechać jednym z 3 mostów, a z wyspy B na wyspę C − jednym z
2 mostów. Na każdym z mostów może pojawić się zator z prawdopodobieństwem 10%. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że z A będzie się dało dojechać do C?
A1 − Z A da się dojechać do B
B1 − Z B da się dojechać do C
C1 − Z A da się dojechać do C
| | 9 | | 1 | | 1 | | 9 | | 9 | | 1 | | 9 | |
P(A1) = ([ |
| * |
| * |
| ]*3 + [ |
| * |
| * |
| ]*3 + |
| * |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
| | 1 | | 9 | | 9 | | 9 | | 99 | |
P(B1) = ( |
| * |
| )*2 + ( |
| * |
| ) = |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 100 | |
| | 98901 | |
P(C1) = P(A1) * P(B1) = |
| |
| | 100000 | |
Dobrze?
20 mar 17:24
wredulus_pospolitus:
Dobrze ... ale chciałbym zaproponować inne podejście:
A −−− zdarzenie, że A−B nie jest zablokowane
B −−− zdarzenie, że B−C nie jest zablokowane
Chcemy obliczyć P(AnB)
zauważmy, że P(AnB) = 1 − P( (AnB)' ) = 1 − P(A' u B')
Z przeciwnego.
A' −−−− zdarzenie, że A − B zablokowane
B ' −−− zdarzenie, że B − C zablokowane
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A' u B') = P(A') + P(B') − P(A' n B') = |
| + |
| − |
| = |
| | 103 | | 102 | | 105 | |
| | 10'000 − 1'100 + 1 | | 98'901 | |
P(AnB) = |
| = |
| |
| | 105 | | 105 | |
20 mar 17:43
wredulus_pospolitus:
A jak bym był super upierdliwy to bym się przyczepił (wątpię by ktoś się na maturze do tego
przyczepił, chociaż może), że nie ma nigdzie podanego, że A1 i B1 są zdarzeniami niezależnymi,
więc na jakiej podstawie stosujesz wzór P(A1 n B1) = P(A1)*P(B1)
20 mar 17:48
Losowy Ziomek: To prawda intuicyjnie tego użyłem. No bo jak się zastanowić to P(B1 | A1) = P(B1) bo
na to czy da się przejechać z B do C nie ma wpływu zdarzenie A1 , ale z definicji zdarzenia
niezależnego bym tego nie pokazał, ja miałem taką definicje właśnie: A i B są niezależne kiedy
P(A|B) = P(A).
20 mar 18:05
wredulus_pospolitus:
Dlatego napisałem −−− że jakbym był upierdliwy to bym się przyczepił.
Jeżeli masz możliwość to napisz do swojego nauczyciela pytanie w tej sprawie, czy takie
rozwiązanie byłoby przyjęte bez problemów, czy też nie.
20 mar 18:19