dwusieczna
Patryk:

Mam do policzenia dwusieczną trójkąta prostokątnego o bokach 3,4,5. Dwusieczna pada na bok o
dł. 4.
Czy mogę to zrobić w taki sposób? :
tw. o dwusiecznej
z tw. pitagorasa:
x
2 + 3
2 = d
2
20 mar 19:15
Eta:
tak
20 mar 19:16
Patryk: Dzięki
20 mar 19:17
salamandra: A co to za tw o dwusiecznej?
20 mar 19:25
20 mar 19:27
Eta:
salamandra ... nie osłabiaj mnie
20 mar 19:29
salamandra: No cóż, naprawdę nie miałem z tym styczności nigdy.
20 mar 19:42
Saizou :
salamandra to teraz za zadanie udowodnić to twierdzenie.
Podpowiedź: twierdzenie sinusów się przyda
20 mar 19:49
Szkolniak: Wesprę
salamandrę i powiem ze ja również w swojej szkole nigdy nie miałem
20 mar 19:50
Saizou :
| x | | a | | x | | sinα | |
| = |
| → |
| = |
| |
| sinα | | sinβ | | a | | sinβ | |
| y | | b | | y | | sinα | |
| = |
| → |
| = |
| |
| sinα | | sin(180−β) | | b | | sinβ | |
zatem...
20 mar 19:56
Eta:
Nie mogę w to uwierzyć !
20 mar 20:12
20 mar 20:13
Szkolniak: Eta, z Tobą jako nauczycielką chyba żadne twierdzenie nie byłoby obce

a tak to się trzeba
posiłkować
20 mar 20:22
Eta:
20 mar 20:31
Saizou :
To jeszcze zapoznajcie się z tw. Ptolemeusza
20 mar 20:51
salamandra: Przerwa przedłużona do świat, to i na powtórkę planimetrii się znajdzie czas
20 mar 20:55
Eta:
20 mar 21:47