ostrosłup
lost3: Proszę o pomoc z zadaniem : Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 16√3, a
pole jego powierzchni 136√3. Oblicz długość wszystkich jego krawędzi.
20 mar 21:05
wredulus_pospolitus:
Krok 1:
Ostrosłup prawidłowy jaki trójkąt ma w podstawie
Krok 2:
wyznaczasz krawędź podstawy
Krok 3:
Ile masz ścian bocznych
Krok 4:
Ile wynosi pole jednej ściany bocznej
Krok 5: ile wynosi wysokość ściany bocznej
Krok 6: To ile wynosi krawędź ściany bocznej
KOOOOONIEC
20 mar 21:10
Szkolniak:
a2√3
Pp=
4
a2√3
Pp=16√3, stąd:
=16√3 ⇔ a=8
4
a2√3
Pc=
+3ah
4
Pc=136√3, stąd: 16√3+24h=136√3 ⇔ 24h=120√3 ⇔ h=5√3
krawędź boczną z trójkąta prostokątnego, w którym przyprostokątne równe są: 4 i 5√3