Geometria analityczna
lulz: Szybkie pytanie czy da się wyznaczyć współrzędne punktu należącego do danego okręgu?
Z prostą działa to łatwo np mamy prostą k: y=x+1 więc punkt do niej należący będzie miał
współrzędne
P(x; x+1) ale co z okręgiem bo chcąc wyznaczyć "goły" y w równaniu o: (x+2)2 + (y+1)2= 25
y po lewej uzależniam go po drugiej stronie od x i y co nie pomaga zbytnio
20 mar 21:18
wredulus_pospolitus:
(x+2)
2 + (y+1)
2 = 25 ⇔ (y+1)
2 = 25 − (x+2)
2
⇔ (y+1)
2 = (5 − (x+2))(5 + (x+2)) ⇔ y+1 =
± √(3 − x)(7+x) ⇔
⇔ y =
± √(3 − x)(7+x) − 1
W czym problem
20 mar 21:21
wredulus_pospolitus:
ewentualnie w pierwiastku zostawiasz : 25 − (x+2)2
20 mar 21:21
Leszek: (y+1)2 = 25 − ( x+2)2 ⇒ y+1= √ 25 − ( x+2)2⇒ y = ........
20 mar 21:22
lulz: Okej rozumiem dziękuję za pomoc. Rozbijałem te nawiasy ze wzorów skróconego i później miałem
y2 i y i nie mogłem sobie z tym poradzić. Dzięki jeszcze raz
20 mar 21:26
wredulus_pospolitus:
Leszek ... zapomniałeś o ± jak pierwiastkowałeś
20 mar 21:27
Leszek: Tak , pokazalem szkic rozwiazanie , albo mozna uzyc wartosci | .....|
20 mar 21:29