matematykaszkolna.pl
Oblicz część krótszej podstawy w trapezie Patryk: W trapezie ABCD dwusieczna kąta przy wierzchołku B, przecina przekątną AC w punkcie P, a krótszą podstawę CD w punkcie E. Wiedząc, że |AB| = 15, |BC| = 9 oraz pole trójkąta ABP jest równe polu powierzchni czworokąta APED, oblicz długość odcinka DE. Może ktoś dać jakieś wskazówki? Zauważyłem że kąt BEC = kąt EBC, co powinienem obliczyć aby móc obliczyć DE?
20 mar 11:22
salamandra: Dawaj rysunek i spróbujemy
20 mar 11:28
Patryk: rysunek
20 mar 11:35
wredulus_pospolitus: rysunek ΔABP podobny do CEP
h2 15 5 

=

−> h2 =

h1
h1 9 3 
P1 = P2
 15+a 15h2 − 15h1 
15*h2 =

*(h1+h2) −−−> a =

−−−>
 2 h1 + h2 
 25h1 − 15h1 
−−−> a =

= ...

8 

h1
3 

20 mar 11:53
wredulus_pospolitus: A wcześniej jeszcze rozumowanie: Kąt α mamy przy E ze względu na tw. o kątach przy równoległych przeciętych jedną prostą. Z tego samego względu mamy odpowiednio kąt β zaznaczony przy C. Trójkąt BEC jest równoramienny ... stąd |EC| = 9
20 mar 11:57
Patryk: Jasne, dzięki. Jeszcze prosiłbym o odpowiedź na jedno pytanie. Jak przeprowadzasz analizę takiego rysunku żeby dojść do rozwiązania? Czemu np. stwierdziłeś że będą potrzebne Ci wysokości? Zaczynasz raczej od końca( głównej niewiadomej) i patrzysz co możesz zrobić żeby do niej dojść, czy jakoś inaczej? Może trochę dziwne pytanie, ale mam nadzieję że wiesz o co mi chodzi i dasz radę coś powiedzieć na ten temat.
20 mar 12:21
wredulus_pospolitus: Więc tak ... przy tym zadaniu (przyznam się otwarcie) byłem trochę jak ślepiec. 1) Nie wiedziałem jak to zrobić początkowo, więc ładowałem w rysunek WSZYSTKO (bez kąta β) co wiedziałem (łącznie z zaznaczeniem długości na które ta dwusieczna dzieli przekątną AC). 2) Napisałem równanie 2*P2 = P1 + P2, z którego wyznaczyłem 'a' zależny od h1 i h2. 3) I zacząłem się zastanawiać jakie inne dwa równania mogę znaleźć, żeby utworzyć układ trzech równań z niewiadomymi (a, h1, h2) 4) Wtedy zauważyłem kwestię kąta β −−−> podobieństwo trójkątów −−−> proporcja h1/h2 −−−> wyznaczony a 5) Ścieram prawie wszystkie dane z rysunku (bo niewiadome na przekątnej wprowadziłem bardzo szybko) i podpisuję tylko to co istotne.
20 mar 12:30
wredulus_pospolitus: PS. Jako, że w zadaniu była podana informacja o polu, to wiedziałem że MUSI być wykorzystany wzór na pole ... więc zaznaczenie wysokości to takie 'must have' emotka
20 mar 12:31
Eta: rysunek ΔBEC równoramienny to |EC|=BC|=9 Z podobieństwa Δ BCE i ΔABP w skali k=3/5 P(APBE)=2P(ABP)
x+15 1 

*8w= 2*

*15*5w ⇒x+15= 75/4
2 2 
|DE|= x= 3,75 ==========
20 mar 12:48
Eta: Poprawiam chochlika Z podobieństwa ΔPCE i ΔABP
20 mar 12:50
Eta: Sorry emotka I jeszcze jeden chochlik : P(ABED)=2P(ABP)
20 mar 12:52