Oblicz część krótszej podstawy w trapezie
Patryk: W trapezie ABCD dwusieczna kąta przy wierzchołku B, przecina
przekątną AC w punkcie P, a krótszą podstawę CD w punkcie
E. Wiedząc, że |AB| = 15, |BC| = 9 oraz pole
trójkąta ABP jest równe polu powierzchni czworokąta APED,
oblicz długość odcinka DE.
Może ktoś dać jakieś wskazówki? Zauważyłem że kąt BEC = kąt EBC, co powinienem obliczyć aby móc
obliczyć DE?
20 mar 11:22
salamandra: Dawaj rysunek i spróbujemy
20 mar 11:28
Patryk:
20 mar 11:35
wredulus_pospolitus:

ΔABP podobny do CEP
| h2 | | 15 | | 5 | |
| = |
| −> h2 = |
| h1 |
| h1 | | 9 | | 3 | |
P
1 = P
2
| | 15+a | | 15h2 − 15h1 | |
15*h2 = |
| *(h1+h2) −−−> a = |
| −−−> |
| | 2 | | h1 + h2 | |
| | 25h1 − 15h1 | |
−−−> a = |
| = ... |
| | | |
20 mar 11:53
wredulus_pospolitus:
A wcześniej jeszcze rozumowanie:
Kąt α mamy przy E ze względu na tw. o kątach przy równoległych przeciętych jedną prostą.
Z tego samego względu mamy odpowiednio kąt β zaznaczony przy C.
Trójkąt BEC jest równoramienny ... stąd |EC| = 9
20 mar 11:57
Patryk: Jasne, dzięki. Jeszcze prosiłbym o odpowiedź na jedno pytanie. Jak przeprowadzasz analizę
takiego rysunku żeby dojść do rozwiązania? Czemu np. stwierdziłeś że będą potrzebne Ci
wysokości? Zaczynasz raczej od końca( głównej niewiadomej) i patrzysz co możesz zrobić żeby do
niej dojść, czy jakoś inaczej? Może trochę dziwne pytanie, ale mam nadzieję że wiesz o co mi
chodzi i dasz radę coś powiedzieć na ten temat.
20 mar 12:21
wredulus_pospolitus:
Więc tak ... przy tym zadaniu (przyznam się otwarcie) byłem trochę jak ślepiec.
1) Nie wiedziałem jak to zrobić początkowo, więc ładowałem w rysunek WSZYSTKO (bez kąta β) co
wiedziałem (łącznie z zaznaczeniem długości na które ta dwusieczna dzieli przekątną AC).
2) Napisałem równanie 2*P2 = P1 + P2, z którego wyznaczyłem 'a' zależny od h1 i h2.
3) I zacząłem się zastanawiać jakie inne dwa równania mogę znaleźć, żeby utworzyć układ trzech
równań z niewiadomymi (a, h1, h2)
4) Wtedy zauważyłem kwestię kąta β −−−> podobieństwo trójkątów −−−> proporcja h1/h2 −−−>
wyznaczony a
5) Ścieram prawie wszystkie dane z rysunku (bo niewiadome na przekątnej wprowadziłem bardzo
szybko) i podpisuję tylko to co istotne.
20 mar 12:30
wredulus_pospolitus:
PS. Jako, że w zadaniu była podana informacja o polu, to wiedziałem że MUSI być wykorzystany
wzór na pole ... więc zaznaczenie wysokości to takie 'must have'
20 mar 12:31
Eta:

ΔBEC równoramienny to |EC|=BC|=9
Z podobieństwa Δ BCE i ΔABP w skali k=3/5
P(APBE)=2P(ABP)
| x+15 | | 1 | |
| *8w= 2* |
| *15*5w ⇒x+15= 75/4 |
| 2 | | 2 | |
|DE|= x= 3,75
==========
20 mar 12:48
Eta:
Poprawiam chochlika
Z podobieństwa ΔPCE i ΔABP
20 mar 12:50
Eta:
Sorry

I jeszcze jeden chochlik :
P(ABED)=2P(ABP)
20 mar 12:52