statystyka
lily: Ocenia sie ze w pewnej partii glazury jest 20% wadliwych plytek ceramicznych. Jakie jest
prawdopodobienstwo, za partia 20% plytek zostanie zaakceptowana , jesli procedura kontrolna
przewiduje zaakceptowanie partii wyrobow tylko wtedy, gdy nie wiecej niz 2 sztuki na 20 okaza
sie wadliwe?
Odp.: P(X=0) + P(X=1) + P(X=2) = 0,26
Prosze o podpowiedź
20 mar 16:33
wredulus_pospolitus:
Podpowiedź: schematy Bernoulliego
20 mar 16:43
lily: wiem wiem
20 mar 17:15
lily: gorzej z wykonaniem
20 mar 17:15
wredulus_pospolitus:
To w czym problem
20 mar 17:16
wredulus_pospolitus:
i podstawiasz do wzoru
20 mar 17:16
wredulus_pospolitus:
Chociaż tutaj akurat −−− czy treść zadania jest DOKŁADNIE taka jak podajesz
20 mar 17:17
lily: tak
20 mar 17:23
wredulus_pospolitus:
Czyli mamy bliżej nieokreśloną wielkość partii w których mamy 20% wadliwych elementów i mamy
| | 1 | |
obliczyć prawdopodobieństwo że wybrana przez nas |
| tejże partii zostanie zaakceptowana. |
| | 5 | |
tak
20 mar 17:25
wredulus_pospolitus:
A zostanie ta partia zaakceptowana gdy co
| | 1 | |
Gdy w wybranych losowo 20 sztukach (z tej |
| całej partii) nie znajdzie się więcej jak 2 |
| | 5 | |
wadliwe
20 mar 17:27
Losowy Ziomek: Wydaje mi się że chodzi o 20 płytek nie o 20% płytek
20 mar 17:29