procenty
procenty: Cena zestawu komputerowego bez podatku VAT wynosi 2800zł
a) Ile zapłacimy za zestaw, jeżeli podatek VAT stanowi 23% ceny?
b) O ile procent więcej zapłaciliśmy za zestaw, jeżeli jego cena netto wzrosłaby o 200zł?
a) wiem
b)
Czy dobrze liczę
2800 −−100%
200 −−x
x≈7,1%
20 mar 10:29
Jerzy:
3000*1,23 = 3690
2800*1,23 = 3640
3690 : 3640 ≈ 1,013
Zapłacilibyśmy o około 1,3 % więcej
20 mar 10:36
procenty: Dziekuję
20 mar 10:49
janek191:
2 800*1,23 = 3444
20 mar 10:53
Jerzy:
Upss... faktycznie

3690:3444 ≈ 1,071 , czyli mial dobrze
,
20 mar 10:55
procenty: Jeszcze raz dziękuję
20 mar 10:57