:(
Lewa: Sukienka kosztowała w sklepie 301 zł. Po pewnym czasie właściciel, niezadowolony z wielkości
sprzedaży, zdecydował się przeprowadzić akcję promocyjną. Cenę obniżono i okazało się, że
sprzedano o 40% więcej sukienek, a przychód ze sprzedaży tych sukienek był o 20% większy.
Oblicz ile kosztowała sukienka w trakcie promocji.
20 mar 18:02
wredulus_pospolitus:
x −−− sprzedaż po oryginalnej cenie (301 PLN)
301x <−−− przychód przy oryginalnej cenie
(301*60%) = 180,60 <−−− nowa cena
180.60*(1.4x) = 301x*1.2
rozwiąż to równanie
20 mar 18:07
Lewa: Dziękuję <3
20 mar 18:07
wredulus_pospolitus:
chwila ... skopałem

301x <−−− przychód po oryginalnej cenie
Y <−−− nowa cena
Y*1.4x = 301x*1.2 ... teraz jest dobrze
20 mar 18:08
Lewa: Jezu, nie mogę wyznaczyć y
20 mar 18:15
wredulus_pospolitus:
| | 301x*1.2 | | 301*1.2 | |
Y* 1.4x = 301x*1.2 ⇔ Y = |
| = |
| |
| | 1.4x | | 1.4 | |
20 mar 18:16
Lewa: <3
20 mar 18:17