Mógłby ktoś sprawdzić ? - funkcja tworząca
AHQ: Mamy ciąg dany rekurencyjnie a
n+3=6a
n+2−11a
n+1+6a
n z warunkami początkowymi
a
0=2, a
1=0, a
2=−2 i musimy znaleźć wzór jawny na a
n
Użyję do tego funkcji tworzącej F(X)=∑
n=0a
nX
n
Żeby nie pisać całości 10h −funkcja tworząca już po przekształceniach
| 22X2+12X | |
| na ułamki proste otrzymamy: |
| 6X3−11X2+6X−1 | |
| 17 | | 29 | | 46 | |
| + |
| − |
| zatem: |
| X−1 | | 3X−1 | | 2X−1 | |
| | 17 | | 29 | | 46 | | 46 | | 29 | | 17 | |
F(X)= |
| + |
| − |
| = |
| − |
| − |
| |
| | X−1 | | 3X−1 | | 2X−1 | | 1−2X | | 1−3X | | 1−X | |
Korzystając ze wzoru na szereg geometryczny mamy:
∑
n=0(2X)
n−29∑
n=0(3X)
n−17∑
n=0X
n
=∑
n=0(46*2
n−29*3
n−17)X
n
Zatem: a
n=46*2
n−29*3
n−17
Niestety jest to nieprawidłowy wynik.
Proszę o podpowiedź jakichś mądrych ludzi, gdzie jest błąd
19 mar 23:16
wredulus_pospolitus:
równanie charakterystyczne:
r
3 = 6r
2 − 11r + 6
r
3 − 6r
2 + 11r − 6 = 0
(r−1)(r
2 − 5r + 6) = 0
(r−1)(r−2)(r−3) = 0
a
n = A + B*2
n + C*3
n
a
0 = A + B + C = 2
a
1 = A + 2B + 3C = 0
a
3 = A + 4B + 9C = −2
A = 5 ; B = −4 ; C = 1
a
n = 5 −2
n+2 + 3
n
Nie wiem gdzie dokładnie się machnąłeś ... może musisz jednak podać te 10h przekształceń
20 mar 01:23
Mariusz:
geniuś miała być funkcja tworząca
(kiedyś on mnie obraził tym że nie zasługuje więcej niż na mierny
więc trochę ironizuję z tym geniusiem)
Chyba lepiej byłoby gdybyś poświęcił te "10h"
na przepisanie wszystkiego wtedy łatwiej byłoby znaleźć twój błąd
poza tym mnie całe rozwiązanie zajęło mniej niż 10h
Błąd masz już na etapie wyznaczenia funkcji tworzącej
To może podam swoje rozwiązanie z użyciem funkcji tworzącej
a
n+3=6a
n+2−11a
n+1+6a
n
a
0=2, a__{1}=0, a
2=−2
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=0∞a
n+3x
n+3=∑
n=0∞6a
n+2x
n+3+∑
n=0∞(−11a
n+1)x
n+3
+∑
n=0∞6a
nx
n+3
∑
n=0∞a
n+3x
n+3=6x(∑
n=0∞a
n+2x
n+2)−11x
2(∑
n=0∞a
n+1x
n+1)
+6x
3(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n−2+2x
2
=6x(∑
n=0∞a
nx
n−2)−11x
2(∑
n=0∞a
nx
n−2)
+6x
3(∑
n=0∞a
nx
n)
A(x)−2+2x
2=6xA(x)−12x−11x
2A(x)+22x
2+6x
3A(x)
A(x)(1−6x+11x
2−6x
3)=20x
2−12x+2
| | 20x2−12x+2 | |
A(x)= |
| |
| | 1−6x+11x2−6x3 | |
W(1)=1−6+11−6=0
−6 11 −6 1
1 −6 5 −1 0
(1−6x+11x
2−6x
3)=(1−x)(1−5x+6x
2)
1−5x+6x
2
Δ=25−4*1*6=1
(1−6x+11x
2−6x
3)=(1−x)(1−2x)(1−3x)
| A | | B | | C | | A(1−2x)(1−3x)+B(1−x)(1−3x)+C(1−x)(1−2x) | |
| + |
| + |
| = |
| |
| 1−x | | 1−2x | | 1−3x | | (1−x)(1−2x)(1−3x) | |
A(1−2x)(1−3x)+B(1−x)(1−3x)+C(1−x)(1−2x)
A(1−5x+6x
2)+B(1−4x+3x
2)+C(1−3x+2x
2)
(6A+3B+2C)x
2+(−5A−4B−3C)+A+B+C
Obliczamy macierz odwrotną do macierzy
6 3 2
−5 −4 −3
1 1 1
6 3 2 1 0 0
−5 −4 −3 0 1 0
1 1 1 0 0 1
6 3 2 1 0 0
−2 −1 0 0 1 3
1 1 1 0 0 1
4 1 0 1 0 −2
−2 −1 0 0 1 3
1 1 1 0 0 1
4 1 0 1 0 −2
2 1 0 0 −1 −3
1 1 1 0 0 1
4 1 0 1 0 −2
2 1 0 0 −1 −3
−1 0 1 0 1 4
2 0 0 1 1 1
2 1 0 0 −1 −3
−1 0 1 0 1 4
2 0 0 1 1 1
2 1 0 0 −1 −3
−2 0 2 0 2 8
2 0 0 1 1 1
2 1 0 0 −1 −3
0 0 2 1 3 9
2 0 0 1 1 1
0 1 0 −1 −2 −4
0 0 2 1 3 9
2 0 0 1 1 1
0 2 0 −2 −4 −8
0 0 2 1 3 9
(6A+3B+2C)x
2+(−5A−4B−3C)+A+B+C=20x
2−12x+2
A=5
B=−4
C=1
| | 5 | | −4 | | 1 | |
A(x)= |
| + |
| + |
| |
| | 1−x | | 1−2x | | 1−3x | |
A(x)=∑
n=0∞5x
n−4(∑
n=0∞2
nx
n)+∑
n=0∞3
nx
n
A(x)=∑
n=0∞([5−4*2
n+3
n]x
n)
a
n=5−4*2
n+3
n
20 mar 09:57
AHQ: Dzięki koledzy, już widzę gdzie skopałem
20 mar 10:16
wredulus_pospolitus:
@Mariusz ponownie napiszę −−− zbadaj sobie główkę bo ma urojenia albo (i teraz Ciebie
obrażę) zluzuj gacie bo Ci gumka od gaci dopływ krwi do mózgu blokuje
20 mar 10:50
Mila:
Funkcja tworząca:
| 1 | | 6 | | 11 | |
| *[F(x)−a0−a1x−a2x2]= |
| *[F(x)−a0−a1x]− |
| *[F(x)−a0]+6*F(x) /*x3 |
| x3 | | x2 | | x | |
i po skorzystaniu z war. początkowych mamy:
F(x)−2+2x
2=6x*F(x) −12x−11x
2*F(x)+22x
2+6x
3*F(x) porządkowanie:
F(x)*(1−6x+11x
2−6x
3)=20x
2−12x+2
| | 20x2−12x+2 | |
F(x)= |
| |
| | −6x3+11x2−6x+1 | |
| | 5 | | 4 | | 1 | |
F(x)= |
| − |
| + |
| |
| | 1−x | | 1−2x | | 1−3x | |
a
n=5−4*2
n+3
n
a
n=5−2
n+2+3
n
=================
20 mar 15:24