20 mar 18:59
wredulus_pospolitus:
A jak brzmi POLECENIE do tego zadania
20 mar 19:01
wredulus_pospolitus:
To zadanie (bez informacji, że jest on wpisany w okrąg) było dzisiaj i dokładnie tak zostało to
zrobione
20 mar 19:02
ania: a racja nie zamiescilam sorki
Wykaż, że na czworokącie PQRS można opisać okrąg.
20 mar 19:02
ania: bo sprawdzalam sobie z kluczem odpowiedzi cke i niby nie ma tam takiego p rzykladu rozwiazania
wiec zastanawialam sie jak oni di tego podchodza
20 mar 19:03
20 mar 19:03
wredulus_pospolitus:
A daj link do klucza ... aż ciekaw jestem w jaki sposób to sobie wymyślili, że chcą by było
zrobione.
Pamiętaj, że CKE nie ogranicza możliwych rozwiązań do tych przez nich podanych, można rozwiązać
dowolnym sposobem, sprawdzający musi wtedy podejść do tego rozwiązania indywidualnie
20 mar 19:06
20 mar 19:06
wredulus_pospolitus:
a nie ... to jest troche inne zadanie ... podaj treść zadania
20 mar 19:07
20 mar 19:08
wredulus_pospolitus:
Na swoim rysunku masz źle podpisane wierzchołki (nie zgadzają się z późniejszymi wyznaczonymi
kątami)
20 mar 19:09
wredulus_pospolitus:
to co napisałaś nie jest prawdą
20 mar 19:10
ania: a faktycznie, bo korzystalam z tego rysunku na monitorze nie w zeszycie
ale tak czi inaczej rozwiazanie jest poprawne?
20 mar 19:11
ania: oczywiscie patrzac na rozwiazanie biorac pod uwage rysunek z linka
20 mar 19:11
wredulus_pospolitus:
ostatnia linijka
−180 + 2γ − 2β = −180 + 2β − 2γ ⇔ 4γ = 4β
Druga sprawa −−−− nawet jeżeli by było 0 = 0 to 'co z tego'
20 mar 19:12
20 mar 19:14
ania: zawsze z reguky po prostu staram sie udowodnic zeby l=p stad to 0=0 ale chyba moje myslenie
jest bledne
20 mar 19:19
wredulus_pospolitus:
Ale ty tutaj byś udowodniła tylko, że ∡BSC = ∡AQD (już pomijam błąd przy skracaniu)
A wtedy ja by się zapytał −−−− "I co z tego niby wynika"

Równie dobrze przecież wtedy może być: ∡BSC = 47
o = ∡AQD
20 mar 19:23
ania: kat BSC=180−(α+β)
kat AQD=180−(γ+δ)
do tego momentu jest dobrze
jak zakonczyc dobrze ten dowod?
20 mar 19:29
wredulus_pospolitus:
tak jak napisane zostało
udowodnić że suma tych dwóch kątów jest równa 180o (warunek na to, ze czworokąt można wpisać
w okrąg)
20 mar 19:30
ania: wiec 180−(α+β)+180−(γ+δ)=180
czyli α+β+γ+δ=180 ale to chyba nie jest wystarxzajce
20 mar 19:33
ania: 90−γ+β+90−β+γ=180 to konczy dowod?
20 mar 19:35
wredulus_pospolitus:
A konkretniej:
2α+2β+2γ+2δ=360o (początek Twojego zadania) −> α+β+γ+δ=180o
więc:
∡BSC + ∡AQD = 380 − (α+β+γ+δ) = 360 − 180 = 180
Wniosek: spełniony warunek konieczny i wystarczający na to by na czworokącie SPQR można było
opisać okrąg.
c.n.w.
20 mar 19:38
wredulus_pospolitus:
Sprawdź w notatkach jak masz oznaczone to ... jako twierdzenie czy jako co
20 mar 19:38
wredulus_pospolitus:
Jak widzisz −−− nawet nie musieliśmy korzystać z tego, że czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg
20 mar 19:39