.
Lewa:

W czworokącie wypukłym ABCD poprowadzono dwusieczne kątów wewnętrznych. Ich przecięcia
utworzyły czworokąt KLMN (rys. obok). Uzasadnij, że suma miar kątów ∡KLM i ∡MNK jest równa
1800.
Bardzo proszę o rozwiązanie krok po kroku, bo nie wiem od czego zacząć
20 mar 16:30
wredulus_pospolitus:
Chyba miało być 180o
20 mar 16:33
Lewa: Tak, tak, przepraszam
20 mar 16:34
wredulus_pospolitus:

Z sumy kątów w ΔABL wynika, że ∡ALB = 180 − (a + b)
Z sumy kątów w ΔCDN wynika, że ∡CND = 180 − (c + d)
czyli: ∡ALB + ∡CND = 360
o − (a + b + c + d)
Natomiast z sumy kątów w tym czworokącie mamy:
360
o = 2a + 2b + 2c + 2d −−−−> a+b+c+d = ...

Wniosek i
c.n.w.
20 mar 16:39
20 mar 16:41
Lewa: Jejcia, trzeba to podzielić na 2 czy jak ?
20 mar 16:41
Lewa: O dziękuję <3
20 mar 16:42