nie umiem rozwiazać tego zadania , proszę o pomoc rozwiązaniu
ChcePomocy: Podstawą stożka jest koło o polu 12π cm2. Pole powierzchni bocznej jest 2 razy większe od
pola podstawy. Oblicz sinus kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy.
20 mar 17:05
20 mar 17:08
wredulus_pospolitus:
Chociaż rysunek zrobiłeś

Chociaż promień podstawy wyznaczyłeś

Chociaż wzór na pole powierzchni bocznej zapisałeś

Chociaż krawędź boczną wyznaczyłeś

Chociaż wysokość wyznaczyłeś

Chociaż cokolwiek zrobiłeś
20 mar 17:09
salamandra: Pp=2πr2
12π=2πr2
6=r2
r=√6
PB=πrl
24=√6*l
l=4√6
Dokoncz
20 mar 17:10
Eta:

P
p=πr
2 ⇒ πr
2=12π ⇒ r=2
√3
P
b=πrl πrl=2πr
2 ⇒ l=2r
sinα= sin60
o=
√3/2
20 mar 17:13
salamandra: Poprawka:
Pp=πr2
12=r2
r=2√3
Itd, tylko wstaw poprawne r
20 mar 17:14
salamandra: Nieważne

„po ptokach”
20 mar 17:14
Eta:
20 mar 17:14