Wyrażenia algebraiczne
Łukasz2247: Cześć Wam mam problem z pewnym przekształceniem:
2x+2+xy+y=(2x+2)+(xy+y)=2(x+1)+y(x+1)=(x+1)(2+1)−nie rozumiem tego ostatniego
przekształcenia to jest chyba coś ze wzoru skróconego mnożenia albo z rozdzielności
dodawania...
proszę o pomoc żeby mi to ktoś chociaż trochę wytłumaczył skąd się wzięło to ostatnie
przekształcenie
albo odesłał mnie gdzie trzeba.Dzięki!
20 mar 12:21
wredulus_pospolitus:
w drugim nawiasie winno być (2 + y) a nie (2 + 1)
20 mar 12:23
wredulus_pospolitus:
2(x+1) + y(x+1)
to nic innego jak:
ab + cb = b*(a + c)
20 mar 12:25
Łukasz2247: tak tak powinno być (2+y)pomyliło mi sie dzieki wielkie
Dzieki
20 mar 12:29