ciagi
ankaa: Rozwiąż równanie
1+4+7+10+...+(1+3n)=176
a
1=1
a
n=1+3n
Po podstawieniu do wzoru na sume
3n
2+2n=352
n nie będzie liczba całkowitą
Gdzie robię błąd ?
Proszę o pomoc
20 mar 12:14
wredulus_pospolitus:
a dlaczego liczba wyrazów to 'n'

Winno być (n+1) (pierwszy wyraz 1 = 1 + 3*0 .... ostatni wyraz 1 + 3*n)
liczba wyrazów n − 0 + 1 = n+1
20 mar 12:22
Patryk: Najpierw podstawiasz An do wzoru na An i sprawdzasz liczbę wyrazów ( to n w "1+3n" to nie
liczba wyrazów)
20 mar 12:26
ankaa: przepraszam, ale nie rozumiem
co oznacza pierwszy wyraz =1 +3*0 skąd zero
20 mar 12:29
ankaa: Dziekuje
20 mar 12:38
wredulus_pospolitus:
tak więc ... błąd popełniłaś wyznaczając wzór ogólny na n'ty wyraz tego ciągu
20 mar 12:45