.
Nika:

Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta α ( α zaznaczyłam jako czerwone a, bo niestety
nie umiem wpisać alfy).
Prosta y=−0,8x
Proszę o pomoc, bo nie wiem co zrobić :c
20 mar 20:59
wredulus_pospolitus:

d =
√42 + 52 = ...

180 − α = β
| 4 | |
| = sin β = sin(180 − α) = sin α |
| d | |
| 5 | |
| = cosβ = cos(180 − β) = − cosα |
| d | |
itd.
20 mar 21:05
Nika: Tylko takie małe pytanko, jak to narysowałeś ?
20 mar 21:10
Nika: W sensie, że jest przybliżony układ współrzędnych
20 mar 21:10
Nika: I skąd to 4 i 5, na rysunku w moim zadaniu tak tego nie widać
20 mar 21:13
Nika: Tutaj jak Ci komputer narysuje wykres to widać te współrzędne, ale na rysunku takim jak mój nie
20 mar 21:14
wredulus_pospolitus:
1) klikasz przycisk układu
2) klikasz na rysunku RAZ (nie trzymasz przyciśniętego) w miejscu w którym będzie przecięcie
osi
3) przesuwasz kursor ... pojawia Ci się siatka ... klikasz drugi raz i masz siatkę jaką
chciałeś/−aś
20 mar 21:14
wredulus_pospolitus:
nie trzeba komputera do tego
| | 8 | | 4 | |
y = −0.8x −> y = − |
| x −−−> y = − |
| x −−−> gdy x = −5 ; to y = 4 |
| | 10 | | 5 | |
20 mar 21:15
Nika: hhaahahh, dobra, jestem głupia, dzięki
20 mar 21:17
20 mar 21:34
wredulus_pospolitus:
wyciągaj niewymierność z mianownika
20 mar 21:35
wredulus_pospolitus:
da
20 mar 21:35
20 mar 21:35
Nika: wyciągnę, ale wolę się najpierw upewnić, że jest ok
20 mar 21:36
wredulus_pospolitus:
jest ok
20 mar 21:36
20 mar 21:38
Nika: ?
20 mar 21:41
wredulus_pospolitus:
a znaki + czy −
20 mar 21:45
wredulus_pospolitus:
pamiętaj, że
| | sina | |
tga = |
| = ...  |
| | cosa | |
| | 1 | |
ctga = |
| = ...  |
| | tga | |
20 mar 21:46
Nika:
20 mar 21:48
20 mar 21:51
wredulus_pospolitus:
oooo .... i teraz jest dobrze
20 mar 21:52