matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka Patryk: Cześć, Mógłby mi ktoś wytłumaczyć kiedy w kombinatoryce dzielimy symbol Newtona przez ilość permutacji? Bo czasami przy rozwiązywaniu zadań widzę takie sytuacje, ale nie rozumiem skąd się to bierze...
20 mar 17:49
wredulus_pospolitus:

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

symbol Newtona czyli
dzielimy przez permutacje (k! )

nieee
20 mar 17:52
wredulus_pospolitus: pokaż przykładowe zadanie gdzie coś takiego widziałeś
20 mar 17:52
Patryk: Np. komendant posterunku ma do dyspozycji 7 policjantów. Oblicz na ile sposobów komendant może spośród tych policjantów utworzyć trzy dwuosobowe patrole.
 7 5 3 
Tutaj mam:

*

*

: 3!
 2 2 2 
20 mar 17:56
salamandra:
nawias
7
nawias
nawias
3
nawias

20 mar 17:57
salamandra: Aa, trzy DWUOSOBOWE, myślałem ze po prostu trzyosobowe
20 mar 17:57
wredulus_pospolitus: te 3! jest odpowiedzialne za 'permutacje' patroli

nawias
7
nawias
nawias
2
nawias

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

zauważ, że licząc
*
*

robisz: do PIERWSZEGO patrolu wybieramy 2 z 7 do DRUGIEGO patrolu wybieramy 2 z 5 do TRZECIEGO patrolu wybieramy 2 z 3 Więc te patrole przy takim liczeniu są rozróżnialne, a to nie ma miejsca w tym zadaniu (masz trzy patrole dwuosobowe −− nie ma żadnych informacji, aby one były w jakiś sposób rozróżnialne). Dlatego musisz podzielić to wszystko przez 3!
20 mar 18:00
Patryk: oczywiście te ułamki to z symbolu newtona tylko że źle zapisałem i na stronie się nie wyświetla
20 mar 18:00
wredulus_pospolitus: W ten sposób wybór: (A,B) , (C,D) , (E,F) jest jest powielany wielokrotnie jako (chociażby) (A,B) , (E,F) , (C,D) czy też: (C,D) , (E,F) , (A,B) itd.
20 mar 18:01
wredulus_pospolitus: nie jest powielany*
20 mar 18:02
salamandra: A kombinacja z góry nie zakłada że nieważna jest kolejność?
20 mar 18:05
wredulus_pospolitus: nieważna jest kolejność ale w danym konkretnym patrolu

nawias
7
nawias
nawias
2
nawias

więc
oznacza, że PIERWSZY patrol (A,B) nie będzie powielony jako patrol (B,A)

20 mar 18:17
salamandra:

nawias
7
nawias
nawias
2
nawias

No właśnie o to mi chodzilo, ze w przypadku
A,B i B,A to będzie to samo, wiec po co to

dzielnie na końcu?
20 mar 18:23
Bleee: Patrz 18:01
20 mar 18:24
salamandra: Aaa, w ten sposób emotka
20 mar 18:25
Bleee: Albo inny przykład. Jest czterech chlopa. Dzielimy ich na dwa zespoły po dwie osoby. Na ile sposobów można dokonać tego podziału?
20 mar 18:26
Bleee: Gdyby było podane że pierwszy patrol będzie miał taki rejon, drugi taki, a trzeci taki − − to byśmy nie dzielili przez 3!
20 mar 18:27
salamandra: Już czaję, jak ja bym to nazwał, trzeba zastosować kombinacje z kombinacji
20 mar 18:28
Patryk: Już wiem dlaczego tylu ludzi nie lubi tego działu Dzięki za pomoc w każdym razie
20 mar 18:33
wredulus_pospolitus: Bo ludzie nie potrafią (dobrze) 'kombinować'
20 mar 18:35
salamandra: Albo „leniwie”
20 mar 18:43
Patryk: Po prostu dla przeciętnego 'Kowalskiego' kombinatoryka potrafi sprawiać problemy emotka
20 mar 18:45