Czarna magia :c
Kamcia:

W trójkącie ABC na przedłużeniach boków AB i BC zaznaczono punkty odpowiednio K i L w ten
sposób, że |AB|=|BK| i |BC|=|CL|.
Uzasadnij, że pole trójkąta AKL jest cztery razy większe od pola trójkąta ABC.
20 mar 22:36
wredulus_pospolitus:

Wskazówka 1:
kluczem do tego zadania jest wykazanie tego co narysowałem na
zielono
Wskazówka 2:
tw. Talesa
20 mar 22:42
Kamcia: Niestety pomimo, iź mam to przed sobą to nie wiem jak to połączyć w całość
20 mar 22:46
Kamcia:
20 mar 22:51
wredulus_pospolitus:

z tw. Talesa
a = h −−−> b = 2h
wniosek
20 mar 22:53
ABC:
narysował ci że mały trójkąt ma dwa razy mniejszą podstawę i dwa razy mniejszą wysokość
podstawa oczywiste a wysokość z tw. Talesa czego nie rozumiesz?
20 mar 22:54
Eta:

P(AKL)=4P , P(ABC)=P ⇒ P(AKL)=4P(ABC)
i po ptokach
20 mar 23:11
Eta:
Uzupełnię to jeszcze w komentarz:
każda środkowa dzieli trójkąt na dwa trójkąty o równych polach
20 mar 23:27
wredulus_pospolitus:
Etuś ... niestety ... środkowe wyjaśniają tylko to, że:
P(ABC) = P(BCK) oraz P(ABL) = P(BLK)
więc i tak Tales nam potrzebny jest
20 mar 23:53
Eta:
Bredzisz

AC i PK to też środkowe !
20 mar 23:55
Eta:
Do czego Ci Tales? ( niech śpi spokojnie
20 mar 23:56
ABC:
Pitagoras twierdzi że matematyka śmierdzi
a Tales dowodzi że to nic nie szkodzi
21 mar 00:02
Eta:
21 mar 00:03
Eta:
I co Wrednulus? zgadza się?
21 mar 00:37