Stereometria
volt: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość ściany bocznej, prostopadła do krawędzi podstawy,
ma długość 5. Krawędź boczna ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45°.
Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
20 mar 18:50
wredulus_pospolitus:
Która krawędź boczna
20 mar 18:54
Eta:

H=2r i to r
2+H
2=5
2 ⇒ 5r
2=25 ⇒ r
2=5 ⇒ r=
√5
P
p=3r
2√3
V= r
2√3*2r
V=...............
dokończ
20 mar 19:07
volt: 10√15 ?
20 mar 19:14
Eta:
ok
20 mar 19:15
volt: <3 dzięki
20 mar 19:15