równanie kwadratowe
Kasia: Witam, mam problem z rozwiązaniem równania kwadratowego
y=x2−(√2+√3)x+√6=0
dochodzę do delty Δ=5−2√6 i nie wiem jak wyliczyć x1 i x2, bo wychodzi mi podwójny
pierwiastek, jak dojść do rozwiązania?
Odpowiedzi to √2 i √3
20 mar 22:13
wredulus_pospolitus:
x
1*x
2 =
√6 =
√2*
√3
x
1 + x
2 =
√2 +
√3
no ... dla mnie to jasno z tego wynika
20 mar 22:27
wredulus_pospolitus:
no ale ok
Δ = 2 + 2√6 + 3 − 4√6 = 5 − 2√6 = 3 − 2√3√2 + 2 = (√3 − √2)2
√Δ = √3 − √2
x1 = ...
x2 = ...
20 mar 22:28
Kasia: aa nie pomyślałam o wzorach Viete'a, bo to jest przykład teoretycznie z podstawy, więc nie
wpadłam, żeby z tego skorzystać 😝 ale to drugie rozwiązanie też mi się podoba, o to mi
chodziło, dziękuję bardzo
20 mar 22:33
PW: Kłopot w tym, by domyślić się że
√Δ = √5−2√6 = √√3−√2)2 = √3−√2,
jeżeli nie chcesz korzystać z pomysłu wredulusa.
20 mar 22:40
PW: O, wykazałem się refleksem szachisty
20 mar 22:41