rownanie rozniczkowe liniowe 1 rzedu
qwerty: y'−3y=3e
x+4
Mam problem z tym rownaniem, wiem ze trzeba wyznaczyć rozwiązanie ogólne równania jednorodnego
i z tym mam problem, z y gdy pomnoze razy dx. Zadanie pewnie nie należy do tych trudniejszych,
ale
nayka poprzez e−learning nie jest łatwa
20 mar 19:58
Leszek: Rownanie jednorodne : dy/dx = 3y ⇔ dy/3y = dx⇒ (1/3) ∫ dy/y = ∫ dx ⇒ (1/3)ln y = x + C
Czyli ln y = 3x +C ⇒ y = C e3x
Teraz metoda uzmienniania stalej
y ' = C ' *e3x + 3C*e3x i ppdstaw do rownania , dokoncz !
20 mar 20:12
qwerty: wychodzi mi, że C=∫sinx*e−3x
nie wiem czy tak powinno być
20 mar 20:35
Leszek: Nie :
C ' = e−3x ( 3ex +4) ⇒ C = ∫ ( 3e−2x + 4 e−3x ) dx = ........
20 mar 20:39
Jerzy:
y = C*e3x i uzmienniamy stałą
y = C(x)e3x
y’ = C’(x)e3x + C(x)*3ex
teraz podstaw do równania , potem scałkuj obustronnie i oblicz C(x)
20 mar 20:45
qwerty: Tak, w przykladach przez przypadek dopsialem sobie sinx pod koniec, wyszło tak jak wyżej

Dziękuje
20 mar 20:48