matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 18.3.2016
Zadania
Odp.
6
zero:
Oblicz miejsca zerowe:
4
SABIRAP:
W pewnym liceum egzamin maturalny z matematyki zdało 95 % uczennic i 93% uczniów. Oblicz prawdopodobieństwo, że osoba wybrana losowo śród zdających nie zaliczyły tego egzaminu, jeśli
2
Antek:
Nie wiem jak sie to podnosi do kwadratu cos
2
(x+y) − cos
2
(x−y) = −sin2xsin2y
4
Ireneusz:
Oblicz log
2
360 wiedząc, że log
2
20=a a log
2
15=b
1
Maturek:
Jaki kąt tworzy z osią OX styczna do paraboli y=3x2−x+4 w punkcie x0=0? Doszedłem do tego ze tangens równą się −1 i dalej nwm jak z tym kątem rozwartym, czy ktoś mi
0
Ola123:
po kilku zadaniach znowu utknęłam:(
. 1.Tworząca stożka ma długość 8, a średnica podstawy 12. W stożek wpisujemy kulę i następnie drugą kulę styczną do pierwszej oraz do powierzchni
0
justynka:
W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają poniższe warunki:
0
justynka:
W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają poniższe warunki:
5
Mat:
Mam problem z zadaniem z rzutu ukośnego Piłkarz odbija piłkę z woleja tak, że po czasie 4,5 s upada ona w odległości 46 m od
2
justynka:
Rozwiąż nierówności: log(x−2)+log
2
(x−2)+log
3
(x−2)+... <1
3
magdaa 21:
Oblicz granicę:
2
ola:
Oblicz całkę
x
całka −
dx
(x−1)
2
2
marian:
obliczyć pole pod krzywą: r=asin2θ pomógłby ktoś to rozpisać? z jakiego wzoru tu trzeba skorzystać?
próbowałem sobie
1
Karola:
oblicz granicę
0
shagaru:
Punkty A (2,0), B (1,3), C (−5,1) sa wierzcholkami trojkata. Punkt D nalezy do boku BC, zas odcinek AD zawiera sie w dwusiecznej kata CAB. Wyznacz dlugosc wektora AD
1
Robert:
Cześć
, mógłby mi ktoś pomóc i pokazałby mi wyprowadzenie wzoru na promień okręgu opisanego na trójkącie ? Pozdrawiam
0
pomożecie ?:
pomóżcie rozwiązać mi to zadanie pls
http://fizyka.pisz.pl/forum/3075.html
0
pomożecie ?:
http://fizyka.pisz.pl/forum/3076.html
2
Krzysztof:
Cześć.
11
Kamil:
Jak wyznaczyć miejsca zerowe takiej funkcji ? Nie widzę nic do pogrupowania
−4x
3
−24x
2
+128
1
Walec:
Autobus na pewnej trasie zatrzymuje się na dziewięciu przystankach. Sześć osob opuszcza autobus wysiadajac na jednym z nich. Oblicz na ile sposobów mogą opuscic autobus jeśli:
11
yyhy:
bardzo prosto
5
Ola123:
jeszcze dwa których nie umiem
1.Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny. Wysokość ostrosłupa wychodzi ze środka krawędzi
5
Ola123:
Oj znowu mam problem z zadankiem, pomoże ktoś ? Podstawą ostrosłupa jest kwadrat. Wysokość wychodzi z wierzchołka podstawy. Najdłuższa krawędź boczna ma długość 18 i tworzy z sąsiednią
2
Marek:
W pewnej szkole podstawowej 123 uczniów klas szóstych ma do dyspozycji 3 rodzaje zajęć dodatkowych: kółko matematyczne, kółko humanistyczne i kółko przyrodnicze. W poniższej tabeli
78
Justyna:
Dana jest funkcja f(X)=2x
2
−4x−6 a)oblicz wyróżnik,miejsca zerowe,współrzędne wierzchołka i narysuj jej wykres
1
pawcio:
W jaki sposób należy przekształcić wykres funkcji f(x), aby otrzymać wykres funkcji g(x)? a) f(x) = x2 g(x)=(x+3)2 b) f(x) = 3x2 g(x)=3(x−4)2 – 5 c) f(x) = x2 +3 g(x)=
14
ppp:
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej k:y=2x+3
3
Adrian:
Jak policzyć granice takiego.ciągu? U{
√
27n
3
−1
{n−1} pierwiastek.jest trzeciego stopnia
1
Kamil:
Wyznacz dziedzinę , uprość wzór ,a następnie naszkicuj wykres funkcji f
x
2
+x
a) f(x) =
x
8
Ola123:
Witam, mam problem z trzema zadankami: 1.W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 2a, zaś krawędź boczna 3a.
1
Kobra:
Z urny, w której jest 10 kul: 6 białych i 4 czarne, losujemy dwa razy po jednej kuli bez zawracania. Oblicz prawdopodobienstwo tego że wylosujemy co najmniej jedną kulę czarną. Wynik
3
Olaw:
Witam! Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu równania : t
5
(2−3t
2
)(3t−2t
2
+5)=0 Wymnożyłąm wszystko po kolei ale nic mi Jakim sposobem należy to rozwiązać?
1
Danusia:
Oblicz ile jest wszystkich liczb naturalnych czterocyftowych takich, że w ich zapisie dziesiętnym występują dwie cyfry parzyste i dwie cyfry nieparzyste
5
Kamil:
Jak to rozbić ? a
3
*b+a*b
3
8
martex:
Kolejna całka ∫1/cos2xdx ∫1/cos2x=∫1/(cos
2
x−sin
2
x)dx wszystko dzielę przez cos
2
x
4
bart23mannn:
Znaleźć rodziny krzywych prostopadłych do rodziny krzywych zadaych równaniami (a jest parametrem):
7
Jedrek:
Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że iloraz wyrzuconych oczek będzie podzielny przez 3?
1
pytajnik123:
:::rysunek::: Nie mam odpowiedzi do tego zadania dlatego jeśli mógłby ktoś powiedzieć czy jest dobrze
6
kryniu:
Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia ze iloczyn liczby oczek uzyskanych w obu rzutach bedzie wynosił co najmniej 15.
3
martex:
Walczę z całką ∫(x−1)*2
x
...czy możecie mi pomóc Zaczęłam od obliczenia przez części [u=x−1 du=1 dv=2
x
v=2
x
/ln2]
1
Partyk:
w loterii jest 10 losów wygrywających i 2 losy przegrywające losujemy klejno 2 losy. Liczba wszystkich sposobów na jakie można wylosować w tej loterii losy−jeden wygrywający i jeden
5
xxxy:
Rozwiaz rownanie:
1
Emila:
Czy ktoś spotkał się z rysowaniem piorunika przy równaniu sprzecznym?
4
Mona:
naszkicuj wykres f(x)= log
3
(x+3)−1 jak obliczyć wartości?
7
hania:
Oblicz
7
mat:
Znaleźć pole powierzchni całkowitej ostrosłupa czworokątnego, prawidłowego, ściętego, jeżeli boki jego podstaw wynoszą 8 i 6. A ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
8
EWA:
Rozwiąż nierównośćwykładniczą 2 x 16
x
− 2
4
x
< 15 + 4
2
x
−
2
3
EWA:
Rozwiąż nierówność wykładniczą: 3
2
x
+
3
+ 3
2
x
+
1
< 30
3
EWA:
10
2
+
6
+
1
0
+
...
+
(
4
n
+
2
)
= 0,1
−
9
8
3
EWA:
Kto pomoże w równaniach wykładniczy? Rozwiąż równanie wykładnicze:
8
stycznosc:
prosta prostpadla do tej fukcni 3x−4y+5=0 ma wzor 4y=3x+5
0
qwerty01:
Na wyspie w skutek choroby zachorowało 90% ludzi. Jest test który daje wynik pozytywny w 80% u chorych i 10% u zdrowych.
2
klaraxx:
dla jakich wartości parametru m rozwiązania x1, x2 równania 2x
2
−2(2m+1)x + m(m−1)=0 spełniają warunek x1<m<x2?
1
M.:
x
3
Pomocy, oblicz granice lim x−>2−
4−x
2
1
Ola:
Udowodnij, że dla każdych dwóch liczb rzeczywistych x ≥ 1 i y ≥ 1 prawdziwa jest nierówność (x+ y)(x
2
− xy +
y
2 + 3) ≥ 2(x
2
+ xy + y
2
+ 1).
2
Nene:
Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ma długość 8, a jeden z kątów ostrych ma miarę 30 stopni. Oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt. Rozwiąże ktoś?
5
Yazz:
a
8
−b
8
:(a+b)
3
0
asd:
Nie do sprawdzenia
4
Laura:
Wyznacz funkcje liniowa, ktora spelnia ponizsze rownanie dy/dx= 3x−2y
1
Kotecek :
Student umie odpowiedzieć na 30 spośród 50 pytań zamieszczonych w zestawie egzaminacyjnym. Losuje kolejno dwa pytania. Jeśli odpowie dobrze na przynajmniej
2
Zeligowski:
Czy jedna pizza 60cm = dwie pizze 30cm?
2
Pomocy:
sin2x + cosx > 1
4
Adrian:
Witam, potrzebuje pomocy przy tym zadaniu
3
Kocts:
Cześć. Mam olbrzymią prośbę. Czy jest ktoś w stanie wyjaśnić mi krok po kroku jak powinnam zrobić zadanie?
17
mat:
Ja odpowiedz c 2 rozwiazania jesli potega = 0 + 1 rozwiazanie jesli podstawa wynosi , czyli to x
2
−4x+5=1