stycznosc
stycznosc: prosta prostpadla do tej fukcni 3x−4y+5=0 ma wzor
4y=3x+5
y=
34x+
54
zatem wspolczynnik kierunkowy prostej prosopadlej ma a=−
43
czyli styczna ma wzor :
y=−
43x+b
czyli w ogolnej
3y=−4x+3b
4x+3y−3b=0
tak ? czy robie jakis blad, ktory jes tak glupi i oczywisty, ze go nie zauwazam ?
bbo w odp. mam:
4x+3y+b=0
i jak wiadomo cale pozniejsze zadanie jest zle
18 mar 10:46
Jerzy:
Masz dobrze .... zamiast −3b możesz napisać + k
18 mar 10:53
dero2005:
Zadanie jest dobrze zrobine.
Nie pisze się − 3b bo b jest dowolną liczbą
18 mar 10:56
stycznosc: no, dobra,ale to jak zaczne potem liczy odleglosc punktu od prostej to jezeli wpisze w liczniku
|4*x+3*y−3b|, to bedzie to rozne niz |4x+3+b|
18 mar 11:00
Jerzy:
To jest zbiór prostopadłych , do liczenia odległości musisz mieć konkretną prostą (b jest
znane)
18 mar 11:03
stycznosc: pisze zbyt skrotowo
Wyznacz równanie stycznej do okręgu o równaniu ... S(3,−5), r=
√34
prostopadlej do prostej 3x−4y+5=0
wiecj ak mowilem wczesije, wyszlo mi ze prostopadla
4x+3y−3b=0
wiec trzeba poloczyc odleglsoc punktu S od stycznej
i to wtedy zmienia mi oblcizenia niz jezeli mialbym zamiast −3b zapisane samo b
w liczniku, a w odpowiedziach wlasnie tak licza, jakby w lczniku bylo zapisane 12−15+b
18 mar 11:08
Jerzy:
| | |12 − 15 + k| | |
Masz rownanie: |
| = √34 |
| | 5 | |
liczysz k ... i po zadaniu
18 mar 11:14
Jerzy:
To jest tak, jak gdyby: k = − 3b
18 mar 11:19
stycznosc: dobra, zalapalem, czemu −3b bylo bledem
18 mar 11:19