Zestaw 2 ćwiczeniowy
Kamil: Wyznacz dziedzinę , uprość wzór ,a następnie naszkicuj wykres funkcji f
Rozwiązania
w pierwszym hyba wyjdzie tak
Df E R − {0}
to są powtórzenia
18 mar 16:42
Kamil: | | x(x+1) | |
sorry chyba błąd f(x) = |
| =x+1 |
| | x | |
18 mar 16:51
Kamil: umie ktoś ?
19 mar 15:02
kochanus (z komorki):
W drugim zauwaz ze x2−4 =(x−2)(x+2)
W trzecim wyciagasz 4 przed nawias i zauwaz ze 1.25 = (1.5)2
19 mar 15:06
Kamil:

spróbowałem rozwiązać też samemu i zrobiłem dwa punkty b) na dwa sposoby i c) na jeden no i nie
wiem który sposób jest poprawny zacznę od b) bo a) jest łatwy.
b) To jest podpunkt b
Przykład 1
| | (x−2)(x+2) | |
y = |
| = x−2 Df∊R{−2} |
| | x+2 | |
Przykład 2
Df: x+2≠0
x≠−2
Df: x∊R {−2}
jeszcze c), którego nie zrozumiałem
ja robię tak
Przykład 2
| | 2(x − 2) | |
y= |
| = 2 no i tego nie rozumiem. |
| | 1,5 − x | |
Df: 1,5 − x ≠ 0
x ≠ − 1,5
Df: x ∊ R { − 1,5}
Czy ja to dobrze robię
19 mar 17:34
Kamil: a sorry jeszcze ciąg dalszy do
Przykład 1
19 mar 17:46
Kamil: sorka Przykład 2
19 mar 17:47