Prawdopodobieństwo
SABIRAP: W pewnym liceum egzamin maturalny z matematyki zdało 95 % uczennic i 93% uczniów. Oblicz
prawdopodobieństwo, że osoba wybrana losowo śród zdających nie zaliczyły tego egzaminu, jeśli
uczennice stanowiły 55% abiturientów.
Pozdrawiam
18 mar 23:27
Jack: uczennic jest 55% z czego zdało 95% z tych 55, czyli
0,95 * 0,55 = 0,5225
0,5225* 100% = 52,25% <−−tyle zdało kobiet ze wszystkich ludzi
uczniow jest 45%, z czego 93% zdało
0,45 * 0,93 = 0,4185
0,4185 * 100% = 41,85% <−−tyle zdało facetów ze wszystkich ludzi
Razem zdalo 41,85 + 52,25 = 94,1% ludzi
Losowo wybrana osoba ktora nie zdala :
100% − 94,1% = 5,9%
tak mi sie zdaje...
18 mar 23:33
Metis: "uczennic jest 55%" − cokolwiek to znaczy − nieprawda.
Abiturienci to Ci, którzy zdali.
18 mar 23:41
Jack: sadzilem ze abiturient to osoba podchodzaca do egzaminu
18 mar 23:46
Metis: to maturzysta.
19 mar 00:06
Arno: abiturient to osoba przystępująca do matury, nie osoba, która zdała maturę
16 maj 17:28