analityczna geometria
ppp:
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej k:y=2x+3
y= −12x+5 −−> to jest to równanie
mógłby to ktoś wytłumaczyć?
18 mar 17:10
dero2005:
co to znaczy "to jest to równanie"?
18 mar 17:19
Jack: jesli masz jakas prosta y = ax + b, oraz jakas druga prosta y = cx + d
to proste sa prostopadle kiedy a*c = −1
twoja prosta ma rownanie :
y = 2x + 3
nowa prosta ma wspolczynnik kierunkowy −> powiedzmy jakies k
wiemy ze
2 * k = − 1
twoja nowa prosta :
masz jakis punkt albo cos?
jesli mialbys punkt P o wspolrzednych JK −>>>> P(J,K) przez ktore prosta przechodzi, to by bylo
i stad bys wyliczyl b.
Jako ze nie masz zadnych punktow przez ktore prosta prostopadla ma przechodzic, to kazda prosta
| | 1 | |
y = − |
| x+b jest prostopadla... |
| | 2 | |
czyli b moze byc dowolne
18 mar 17:22
ppp: dero2005 że to jest to równanie,które miałam wyznaczyć
18 mar 17:27
Metis: Zapisz porządnie treść.
18 mar 17:33
ppp: Zapisałam. Tak brzmi treść:
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej k:y=2x+3
18 mar 17:34
Metis: Równanie prostej prostopadłej do podanej prostej:
Tyle w temacie.
18 mar 17:37
ppp: A w takiej prostej prostopadłej do prostej k:y=−2x+12
y= 12x+4 ?
18 mar 17:40
Metis: | | 1 | |
Prosta prostopadła do prostej y=−2x+12 to y= |
| x+b |
| | 2 | |
18 mar 17:41
Metis: b wyznaczasz z punktu przez który ma przechodzić.
18 mar 17:42
ppp: Okej,a jeśli mam wyznaczyć równanie prostej równoległej do prostej k:l=2x−3y+5
to y= 23x−b?
18 mar 17:43
ppp: czyli? piszę samo b?
18 mar 17:44
Metis: 2x−3y+5=0
2x+5=3y
Prosta prostopadła:
18 mar 17:45
ppp: chodzi mi o prostą równoległą w tym przypadku
18 mar 17:48
ppp: Wyznacz równanie prostej równoległej do prostej k:l=3y−22+5x
18 mar 18:43
ppp: y= − 53x+8 ?
20 mar 18:44
zef: Tak.
20 mar 18:45