ostrosłupy-gimnazjum
Ola123: Witam, mam problem z trzema zadankami:
1.W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 2a, zaś krawędź boczna 3a.
Oblicz objętość tego ostrosłupa
2.Przekrojem ostrosłupa prawidłowego czworokątnego zawierającym przekątna podstawy i dwie
krawędzie boczne jest trójkąt prostokątny równoramienny o przyprostokątnej 4. Oblicz pole
powierzchni tego ostrosłupa
.Nie mam pomysłu wogóle jak ruszyć to zadanie

3.Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o wymiarach 6 i 8. Kąt pomiędzy krawędzią boczną a
wysokością ma miarę 45o. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa− i mam
pytanie do tego zadania: czy mogę przyjąć że spodek wysokości tego ostrosłupa leży na
przecięciu przekątnych podstawy?
18 mar 15:37
pytajnik123:

1.zad
x−to połowa przekątnej kwadratu o boku 2a ⇒x=
2a√22=a
√2
tw. pitagorasa
H
2=9a
2−2a
2
H=a
√7
V=
13*4a
2*a
√7
Taka jest odpowiedź ?
18 mar 16:40
Ola123: Odpowiedź do pierwszego wyszła mi taka sama...więc chyba jest dobrze,dziękuję <3
18 mar 16:58
Ola123: czy ktoś ma pomysł na dwa pozostałe?
18 mar 17:05
dero2005:

l = 4
d = l
√2 = 4
√2
h =
√l2 − (a2)2 = 2
√3
P
c = a
2 + 2a*h =
18 mar 17:06
Jack:

a
√2 = 4
√2
a = 4
P
c = a
2 + 4ah
podstawiaj...
18 mar 17:08
Jack: a2 + 2ah* pardon
18 mar 17:08
dero2005:

a = 8
b = 6
d =
√a2 + b2 = 10
H= 5
h
a =
√H2 + (b2)2 =
√34
h
b =
√H2 + (a2)2 =
√41
P
c = a*b + a*h
a + b*h
b =
18 mar 17:15
Ola123: dziękujeee bardzooo
18 mar 17:25