oblicz
kryniu: Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia ze
iloczyn liczby oczek uzyskanych w obu rzutach bedzie wynosił co najmniej 15.
18 mar 14:02
Jerzy:
Jakie iloczyny można uzyskać ? ( większe od 15 )
18 mar 14:05
Jerzy:
....lub = 15 oczywiście
18 mar 14:06
martex: Ω=6*6=36
A=(3,5),(4,5),(5,5),(6,5),(4,4),(4,5),(4,6),(5,3),(5,4),(5,5),(5,6),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)
A=15
P(A)=15/36
18 mar 14:07
Jerzy:
Za dużo o 2
18 mar 14:14
martex: a faktycznie....poprawka
A=(3,5),(3,6),(4,4),(4,5),(4,6),(5,3),(5,4),(5,5),(5,6),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)
A=13
P(A)=13/36
18 mar 14:22
Jerzy:
Teraz jest OK
18 mar 14:24