Jak rozłożyć a^3*b+a*b^3
Kamil: Jak to rozbić ?
a3*b+a*b3
Powinienem jakoś rozbić by móc skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia, ale mi wychodzi:
a*b(a2+b2)
18 mar 15:17
Jack:
a3b + ab3 = ab(a2 + b2)
i to jest ok...nic z tym nie zrobisz, bo po co?
18 mar 16:55
Kamil: "Zdający wyłącza wspólny czynnik z wyrazów sumy algebraicznej poza nawias, używa wzorów
skróconego mnożenia na: (a +/− b)2 oraz a2 − b2
Tak pisze w odpowiedziach, a zadanie:
Dane są liczby a, b takie, że a−b=4 i a*b=7 . Oblicz: a3*b+a*b3
18 mar 17:56
Mila:
a3*b+a*b3=ab*(a2+b2)=7*[(a−b)2+2ab]=7*[42−2*7]=7*(16−14)=7*2=14
18 mar 21:20
Kamil: Dzięki ! Nie mogę uwieżyć, że tego nie zauważyłem, zmęczenie chyba daje o sobie znać
18 mar 23:03
Mila:
18 mar 23:07