Wielomiany
Olaw: Witam! Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu równania : t5(2−3t2)(3t−2t2+5)=0 Wymnożyłąm
wszystko po kolei ale nic mi Jakim sposobem należy to rozwiązać?
18 mar 15:23
grzest:
Nie warto mnożyć.
Wyrażenie to =0 ⇔ gdy którykolwiek (lub wszystkie) z czynników =0.
A więc
t5=0 ⇒ t1=0
2−3t2=0 ⇒t2=..., t3 =...
3t−2t2+5−0 ⇒ t4= ... t5=....
I tyle.
18 mar 16:46
Olaw: Czyli odpowiedzią bedzie t1=0 t2=√23 t3=−√23 t4= −1 t5=107 ?
18 mar 17:56
grzest:
| | 5 | |
Tak, z wyjątkiem t5= |
| . Gwoli ścisłości t1=0 jest pierwiastkiem pięciokrotnym. |
| | 2 | |
19 mar 01:20