Rozwiąż nierówności
justynka: Rozwiąż nierówności:
log(x−2)+log2(x−2)+log3(x−2)+... <1
18 mar 21:13
justynka: | | log2(x−2) | |
q= |
| =log(x−2) |
| | log(x−2) | |
Tyle będzie wynosić q?
18 mar 21:17
grzest:
Tak. Ponadto, aby szereg geometryczny był zbieżny, musi być |q|<1 oraz liczba logarytmowana
musi być dodatnia.
19 mar 01:33
Janek191:
x − 2 > 0 ⇒ x > 2
| | a1 | | log ( x −2) | |
L = |
| = |
| |
| | 1 − q | | 1 − log (x −2) | |
Mamy nierówność
| | log ( x − 2) | |
|
| < 1 |
| | 1 − log (x − 2) | |
oraz I q I < 1
czyli
I log ( x − 2) I < 1
log ( x − 2) < log 10 ⇒ x − 2 < 10 ⇒ x < 12
log ( x − 2) > − 1
log ( x − 2) > log 10
−1 ⇒ x − 2 > 0,1 ⇒ x > 2,1
x ∊ ( 2,1 ; 12)
Teraz trzeba rozwiązać nierówność
| log (x −2) | |
| < 1 |
| 1 − log ( x − 2) | |
19 mar 07:17