Powtorki do matury
Maturek: Jaki kąt tworzy z osią OX styczna do paraboli y=3x2−x+4 w punkcie x0=0?
Doszedłem do tego ze tangens równą się −1 i dalej nwm jak z tym kątem rozwartym, czy ktoś mi
pomoże łopatologicznie?
18 mar 22:40
Jack:
y = 3x2 − x + 4
y ' = 6x − 1
y ' (0) = tangens kata = − 1
tg = 1 dla 45 stopni wiec ze wzorow redukcyjnych
tg (180 − 45) = − tg 45 = − 1
oraz
tg(360−45) = − tg 45 = − 1
więc tworzy kąt
180 − 45 = 135 stopni
lub
360 − 45 = 315 stopni
hmm, ten drugi przypadek watpliwy
18 mar 23:54