pomoże ktoś?to znaczy sprawdzi czy mam dobrze
Justyna: Dana jest funkcja f(X)=2x
2−4x−6
a)oblicz wyróżnik,miejsca zerowe,współrzędne wierzchołka i narysuj jej wykres
b)podaj dziedzinę,zbiór wartości,wartości ekstremalne,przedziały monotoniczności
mam tak:
f(X)=2x
2−4x−6
a= 2 b=−4 c=−6
Δ=b
2−4ac
Δ=(−4)
2−4*2*(−6)
Δ=16−8*(−6)
Δ=16+48
Δ=64>0 ma dwa miejsca zerowe
x
1=obliczyłam że to będzie −1 a x
2=+1 dobrze

?
WSPÓŁRZĘDNE WIERZCHOŁKA OBLICZYŁAM ŻE:
p=1 a q=8
18 mar 17:38
pytajnik123: x1=−b−√Δ2a x2=−b+√Δ2a Xw=−b2a Yw=−Δ4a
18 mar 18:06
pytajnik123: x
2 i y
w tak średnio chyba
18 mar 18:08
Justyna: x
1=−1 x
2=3
18 mar 18:36
pytajnik123: Tak, jeszcze q=−8
18 mar 18:40
Justyna: Super tylko jak ma teraz podac dziedzine ? zbior itp ?
18 mar 18:43
Justyna:

tak mniej wiecej

D=<−1;3>
ZW=(+
∞...I TU NIE WIEM
Wartości ekstremalne=ymax=
∞ ymin=−8
Przedział monotoniczności:monotoniczna przedziałami
malejąca(−
∞;−8>
rosnąca<−8;3>
18 mar 19:00
Janek191:
Dziedziną każdej funkcji kwadratowej jest ℛ.
18 mar 19:02
Janek191:
Dla a > 0 jest ZW = < q , + ∞ )
18 mar 19:03
Justyna: Teraz mam kolejne zadanie :
Zapisz funkcje f(x)=−x
2−6x−8 w postaci iloczynowej
a=−1 b=−6 c=−8
Δ=b
2−4ac
Δ=36
2−4*(−1)*(−8)
Δ=36−32
Δ=4
x
1=2 x
2=4
18 mar 19:04
Janek191:
Dla a > 0 funkcja kwadratowa maleje , gdy x < p , a rośnie , gdy x > p.
18 mar 19:05
Arek: źle obliczyłaś x
2 a także q, ponieważ
a twoje q wynosi
Aby odczytać monotoniczność funkcji oraz zbiór wartości funkcji najłatwiej jest narysować
wykres na podstawie danych które posiadasz,a następnie odczytać z niego potrzebne dane.
Zbiór wartośći funkcji odczytujemy z osi OY, w tym przypadku ramiona wykresu pójdą do góry
ponieważ w wzorze funkcji przed naszym a czyli 2x
2 nie stoi minus.
18 mar 19:05
Janek191:
Δ − początek źle 62 , a nie 362
a = − 1
y = a*(x − x1)*(x − x2)
18 mar 19:07
Janek191:
Oba pierwiastki ( miejsca zerowe) źle policzone.
18 mar 19:08
Arek: Co do drugiego zadania wystarczy popatrzeć do tablic matematycznych gdzie napisany jest wzór na
postać iloczynową:
f(x)=a(x−x1)(x−x2)
podłóż do wzoru i bo zadaniu
18 mar 19:08
Arek: oczywiście najpierw trzeba obliczyć x1 i x2 z Δ
18 mar 19:10
Justyna: co do drugiego zadania Janek191 przeciez b
2 czyli 6*6=36 to jak mam zle obliczone
18 mar 19:17
Arek: chodzi mu o błąd w zapisie ponieważ napisałaś
Δ=362−4*(−1)*(−8)
a być powinno
Δ=62−4*(−1)*(−8)
18 mar 19:20
Justyna: aha no tak ale obliczone jest dobrze?
18 mar 19:23
Arek: co do obliczeń w drugim x1 i x2 są obliczone źle, wydaje mi się że nie wzięłaś pod uwagę
minusa przy a, które rowna się a=−1 a nie 1
18 mar 19:23
Justyna: Δ=4
18 mar 19:23
Janek191:
Tak

Oblicz x
1 i x
2.
18 mar 19:23
Justyna: x1 bedzie −2 a x2 bedzie −4
18 mar 19:25
Arek: tak,tak Δ jest okay tylko wydaje mi się że zapomniałaś tego minusa przy a
18 mar 19:25
Arek: i teraz jest dobrze podłóż do wzoru funkcji iloczynowej
f(x)=a(x−x1)(x−x2)
i zadanie zrobione
18 mar 19:27
Justyna: x
1=U{ 6 − 2 } { 2 }
x
1=U{ 4 } { −2 }
x
1=−2
18 mar 19:34
Justyna: i na podobe x2
18 mar 19:35
Justyna: y=−1(x+2)(x+4)
18 mar 19:35
Justyna: czy zamiast plusow minusy ?
18 mar 19:36
Justyna: mam jeszcze 3 zadania tylko czy ma ktos ochote mi to sprwdzic
18 mar 19:37
Justyna: mam jeszcze 3 zadania tylko czy ma ktos ochote mi to sprwdzic
18 mar 19:37
Janek191:
| | 6 − 2 | | 6 +2 | |
x1 = |
| = −2 x2 = |
| = − 4 |
| | −2 | | −2 | |
18 mar 19:37
Janek191:
y = − ( x + 2)*( x + 4)
================
18 mar 19:38
Justyna: zad3
zapisz funkcje f(x)=−42+8x−6 w postaci kanonicznej
18 mar 19:39
Arek: Tak teraz jest dobrze, tylko że mogłaś napisać poprostu:
y= −(x+2)(x+4)
nie trzeba pisać 1 przed nawiasem, chyba że byłaby to większa liczba to wtedy musisz ją
napisać.
Dlaczego nie dawaj zobaczymy co tam masz
18 mar 19:40
Justyna: czyli juz teraz dobrze
18 mar 19:40
Janek191:
Przepisz funkcję − z.3 Brak x
18 mar 19:42
Justyna: −4x2−8x−6
Δ=b2−4ac
Δ=82−4*(−4)*(−6)
Δ=64−96
Δ=−32
18 mar 19:42
Janek191:
f(x) = − 4 x
2 − 8 x − 6
O 19.39 była inna funkcja
18 mar 19:44
Justyna: a=−4 b=8 c=−6
18 mar 19:44
Justyna: Janek191 tam nie wpisalm x teraz ta jest ok
18 mar 19:45
Janek191:
Δ = 64 − 4*(−4)*(−6) = 64 − 96 < 0 − brak miejsc zerowych
Nie ma postaci iloczynowej.
18 mar 19:47
18 mar 19:50
Janek191:

y = − 4 x
2 + 8 x − 6
18 mar 19:51
Justyna: i tak mam to narysowac?
a ja mam tak
y=−4(x−1)2−2
18 mar 19:53
Arek: delta jest okay tylko że tak samo jak w poprzednim zadaniu przy obliczaniu p i q zapomniałaś o
minusach
dwa minusy dają nam plus więc
−b= 8 a nie −8
18 mar 19:54
Janek191:
A miała być kanoniczna
q = f(p) = f(1) = − 4*1
2 + 8*1 − 6 = − 4 + 8 − 6 = − 2
W = ( p, q ) = ( 1, − 2)
a = − 4
więc
y = − 4*( x − 1)
2 − 2
==============
18 mar 19:55
Janek191:
Wykres masz narysowany − 19.51
18 mar 19:56
Arek: jeżeli chcesz zamienić na postać kanoniczną to podkładasz do wzoru na postać kanoniczną który
wygląda następująco:
f(x)= a(x − p)2 + q
18 mar 19:56
Justyna: te a=− to skad ?
czyli obliczenia mam dobre ?
18 mar 19:58
Justyna: te a=−4 to skad
18 mar 19:59
Janek191:
Napisałaś
y = − 4 x2 + 8 x − 6
a = − 4 b = 8 c = − 6
18 mar 20:00
Arek: szkoda że na tym forum nie da się używać cytatów, o które a=− ci chodzi ?
18 mar 20:01
Arek: Hah no chyba że tak to wszystko dobrze
18 mar 20:02
Janek191:
Tam była pomyłka − 19.50
Ma być
| | − 8 | | −8 | |
p = |
| = |
| = 1 |
| | 2*(−4) | | −8 | |
18 mar 20:02
Justyna: a no tak za duzo juz tej matematyki juz nie mysle
18 mar 20:02
Justyna: no tak mam napisane
18 mar 20:04
Janek191:
Dawaj następne
18 mar 20:04
Justyna: rozwiąż równanie
(4x−5)2=−40+34
18 mar 20:05
Janek191:
Lewa oblicz. Prawą popraw.
18 mar 20:06
Justyna: tylko ze na lekcjach mialam ze wszystko trzeba przeniesc na prawa itd i pozniej pierwiastkowac
i nie wiem jak to zrobic czy x na lewo liczy na prawo
18 mar 20:06
Janek191:
Do lewej wzór: (a − b)2 = a2 − 2 a*b + b2
18 mar 20:07
Janek191:
Źle jest przepisane równanie,bo po prawej stronie jest liczba ujemna.
18 mar 20:08
Justyna: mam tak :
(4x−5)2=−40+34
16x2−40x+25=−40x+34
16x2−40x+40x=34−25
16x2−9=0
18 mar 20:10
Janek191:
Może miało być
( 4 x − 5)2 = − 40 x + 34 ?
18 mar 20:10
Justyna: no takie dostalam zadania na prace kontrolna i tam jest −40x+34
18 mar 20:11
Janek191:
Pisz porządnie − piszesz raz bez iksa, niżej z iksem

!
18 mar 20:11
Justyna: no tak napisalam

−20:05
18 mar 20:12
Justyna: boze prepraszam faktycznie tam mial byc x
18 mar 20:12
Janek191:
16 x
2 − 9 = 0
(4 x)
2 − 3
2 = 0
( 4 x − 3)*( 4 x + 3) = 0
4 x = 3 lub 4 x = − 3
========================
II sposób:
16 x
2 − 9 = 0
16 x
2 = 9 / : 16
18 mar 20:15
Justyna: 16x
2−40x+25=−40x+34
16x
2−40x+25+40−34
16x
2−9=0 jest to rownanie kwadratowe
niewiadome na lewa wiadome na prawa i pierwiastkujemy
16x
2=9/:16 sprawdzamy teraz cy rownanie jest prawdziwe
| | 9 | |
x2= |
| (jest na plusie) wiec rownanie jest prawdziwe i pierwiastkujemy |
| | 16 | |
tak sobie napisalam
18 mar 20:28
Justyna: i ostatnie zad.5
(2x−8)(3x−4)=32−16x
18 mar 20:32
Justyna: ale tu juz naprawde nie wiem jak zrobic
18 mar 20:32
Justyna: cos zaczelam 6x2−8x−24−32=32−16x
18 mar 20:34
pytajnik123 : Wymnazasz nawiasy wszystko na jedną stronę i liczysz
18 mar 20:36
Justyna: 6x2−8x−24x−32=32−16x
6x2−8x−24x−32+32−16x
i co dalej ?
18 mar 20:41
Justyna: chyba juz wszyscy spia
18 mar 20:51
Janek191:
(2 x − 8)*( 3 x − 4) = 32 − 16 x
6 x
2 − 8 x − 24 x + 32 = 32 − 16 x
6 x
2 − 16 x = 0
2x*( 3 x − 8) = 0
x = 0 lub 3 x − 8 = 0
===============
18 mar 20:59
Justyna: Dziekuje bardzo
18 mar 22:09