oblicz granicę.
magdaa 21: Oblicz granicę:
limx→1 (3x7+2x2 −5) /(√x − 1)
18 mar 20:55
kochanus_niepospolitus:
licznik można zapisać jako: (x−1)*(3x6 + 3x5 + 3x4 + 3x3 + 3x2 + 5x + 5)
co dalej można zapisać jako: (√x−1)(√x+1)*(3x6 + 3x5 + 3x4 + 3x3 + 3x2 + 5x + 5)
dzielisz licznik i mianownik ... i pozbywasz się symbolu nieoznaczonego
18 mar 22:22
100rzek: limx→1 (3x7+2x2 −5) /(√x − 1) = lim x→1 (3x
6+3x
5+3x
4+3x
3+3x
2+5)(x−1)(
√x+1) /
x−1
= lim x→1 (3x
6+3x
5+3x
4+3x
3+3x
2+5)(
√x+1) / 1 = 40
1. Podzieliłem ten wielomian na górze zauważając że x=1 jest jego pierwiastkiem
2. licznik i mianownik pomnożyłem przez
√x+1, zauważając wzór skróconego mnożenia w
mianowniku
(na różnicę kwadratów)
3.w liczniku oraz w mianowniku powstało x−1, co się skraca
4. liczę podstawiając 1
Tak miało wyjść ?
18 mar 22:23
100rzek: A faktycznie jest pomyłka licznik powinien wyjść jak post wyżej, przepraszam za pomyłkę,
rachunki <3
18 mar 22:26