Oblicz miejsca zerowe:
zero: Oblicz miejsca zerowe:
| | 4 | |
2x− |
| =0 −mnoze przez mianownik i dziele przez 2 |
| | x2−1 | |
x
3+x−2=0
przekształcam na
(x−1)(x
2+x+2)=0
x=1 i co dalej? nie wiem co zrobić z drugim nawiasem
Z góry dzieki.
18 mar 23:58
Metis: Brak rozwiązań.
18 mar 23:59
zero: Dokładniej jest to pochodna z której musze obliczyć ekstrema. Czyli będzie tylko jedno
ekstremum w x=1?
19 mar 00:01
Metis: Cały przykład jest źle rozwiązany.
19 mar 00:01
zero: tzn? Co w nim zle rozwiązałem?
19 mar 00:03
19 mar 00:04
zero: Oj sorry, w mianowniku nie powinno być x2−1 tylko x2+1, zle napisałem.
Dzięki za pomoc.
19 mar 00:07