Ostrosłup
Ola123: Oj znowu mam problem z zadankiem, pomoże ktoś ? Podstawą ostrosłupa jest kwadrat. Wysokość
wychodzi z wierzchołka podstawy. Najdłuższa krawędź boczna ma długość 18 i tworzy z sąsiednią
krawędzią boczną kąt 30o. Uzasadnij, że pochyła ściana boczna jest trójkątem prostokątnym i
oblicz objętość ostrosłupa
18 mar 17:58
Ola123: 2.Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny i wysokość wychodzi z wierzchołka podstawy.
Pochyła krawędź boczna ma 16 i jest nachylona do podstawy pod kątem 60o. Oblicz objętość
ostrosłupa.
18 mar 18:29
pytajnik123:

2 to może tak cos60=
a16 sin60=
H16 v=
13 *
a2√34*H
18 mar 19:01
dero2005:

l = 18
a = 9
d= a
√2 = 9
√2
h =
√l2 − d2 = 9
√2
h
2 + a
2 = k
2 = l
2 − a
2
(9
√2)
2 + 9
2 = 18
2 − 9
2
243 = 243
L = P
18 mar 21:02
18 mar 21:10
Ola123: dziękuję za pomoc
18 mar 21:34