rodziny krzywych
bart23mannn: Znaleźć rodziny krzywych prostopadłych do rodziny krzywych zadaych
równaniami (a jest parametrem):
(1) x2 +2y2=a2
(2) xy = a
18 mar 14:55
bart23mannn: pomoże ktoś?
18 mar 16:44
jc: Wektor prostopadły do poziomicy f(x,y) = C to gradient f = (fx, fy).
Równanie różniczkowe linii stycznych do gradientu: dx/fx = dy/fy.
(1) f(x,y) = x2+2y2, fx=2x, fy=4y, dx/x = dy/(2y), ...
Rozwiązanie ... y = Cx2 (sprawdź!)
(2) f(x,y) = xy, fx=y, fy=x, dx/y = dy/x
Rozwiązanie. ∫xdx =∫ydy, x2 = y2 + C
18 mar 17:25
bart23mannn: a czy można to zadanie zrobić bez gradientu, z pochodną i całką? proszę też o takie rozwiązanie
18 mar 17:56
jc: Potrzebujesz wektory prostopadłe do zadanej krzywej. Wszystko jedno jak je znajdzesz.
W pierwszym przypadku to (x,2y), w drugim (y,x).
A potem przyrównujesz nachylenie stycznej szuanej krzywej
do nachylenia wektora prostopadłego do zadanej krzywej:
y' = x/(2y) w pierwszym przypadku, y'= y/x w drugim przypadku.
Pozostaje rozwiązać równia różniczkowe.
18 mar 18:57